جلد 11، شماره 50 - ( جلد 11 شماره 50- مهر و آبان 1401 )                   جلد 11 شماره 50 صفحات 292-275 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان ، l.fahmideh@gau.ac.ir
2- گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی دانشگاه زابل
چکیده:   (560 مشاهده)
با توجه به روند افزایشی توسعه اراضی شور و کمبود اراضی مطلوب برای کشاورزی در دنیا استفاده از گونه­های گیاهی مقاوم به شوری که باعث کاهش اثرهای تنش شوری می­شود اهمیت زیادی دارد. هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی و مقایسه برخی صفات مورفوفیزیولوژیکی و بیوشیمیایی دو رقم جو (اکلیل و زهک) تحت شرایط تنش شوری (صفر (شاهد)، 150 و 300 میلی­مولار NaCl) بود. آزمایش به­صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در سال 1399 در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه زابل انجام شد. با توجه به نتایج مشخص شد که تنش شوری در هر دو رقم جو مورد مطالعه، باعث کاهش برخی صفات مورفوفیزیولوژیکی چون وزن تر (68 %) و خشک (69 %)، ارتفاع (43 %)، کلروفیل a (74 %)، b (78 %)، کل (76 %)، محتوی آب نسبی برگ (35 %)، پروتئین (49 %) و افزایش محتوی قندهای محلول (58 %)، پرولین (8 %)، کاروتنوئید (62 %) و افزایش آنزیم­های آنتی­اکسیدانی کاتالاز (73 %)، پلی‌فنول اکسیداز (24 %) و آسکوربات پراکسیداز(78 %) نسبت به شرایط شاهد شد. در شرایط نرمال و شوری 300 میلی­مولار، رقم اکلیل نسبت به رقم زهک بیشترین میزان شاخص‌های رشدی، رنگیزه­های فتوسنتزی، محتوی آب نسبی برگ، کربوهیدرات‌های محلول، پرولین و کاتالاز را داشت، در حالیکه بیشترین مقدار میزان پروتئین، آنزیم­های آسکوربات پراکسیداز و پلی­فنول اکسیداز طی شوری 300 میلی­مولار مربوط به رقم زهک بود. بنابراین براساس نتایج مطالعه حاضر می­توان این گونه بیان کرد که رقم اکلیل کمتر تحت تأثیر تنش شوری قرار گرفته است و عکس­العمل بهتری نسبت به رقم زهک داشته است.
 
شماره‌ی مقاله: 17
متن کامل [PDF 757 kb]   (223 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1401/9/1 | پذیرش: 1401/9/1 | انتشار: 1401/9/1

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.