Fahmideh L, Mazarie A, Pahlavan P, Madadi S. Effect of salinity stress on some morphophysiological and biochemical traits of two barley cultivars. Plant Process and Function 2022; 11 (50) : 17
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1815-fa.html
1- گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان ، l.fahmideh@gau.ac.ir
2- گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی دانشگاه زابل
چکیده: (919 مشاهده)
با توجه به روند افزایشی توسعه اراضی شور و کمبود اراضی مطلوب برای کشاورزی در دنیا استفاده از گونههای گیاهی مقاوم به شوری که باعث کاهش اثرهای تنش شوری میشود اهمیت زیادی دارد. هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی و مقایسه برخی صفات مورفوفیزیولوژیکی و بیوشیمیایی دو رقم جو (اکلیل و زهک) تحت شرایط تنش شوری (صفر (شاهد)، 150 و 300 میلیمولار NaCl) بود. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در سال 1399 در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه زابل انجام شد. با توجه به نتایج مشخص شد که تنش شوری در هر دو رقم جو مورد مطالعه، باعث کاهش برخی صفات مورفوفیزیولوژیکی چون وزن تر (68 %) و خشک (69 %)، ارتفاع (43 %)، کلروفیل a (74 %)، b (78 %)، کل (76 %)، محتوی آب نسبی برگ (35 %)، پروتئین (49 %) و افزایش محتوی قندهای محلول (58 %)، پرولین (8 %)، کاروتنوئید (62 %) و افزایش آنزیمهای آنتیاکسیدانی کاتالاز (73 %)، پلیفنول اکسیداز (24 %) و آسکوربات پراکسیداز(78 %) نسبت به شرایط شاهد شد. در شرایط نرمال و شوری 300 میلیمولار، رقم اکلیل نسبت به رقم زهک بیشترین میزان شاخصهای رشدی، رنگیزههای فتوسنتزی، محتوی آب نسبی برگ، کربوهیدراتهای محلول، پرولین و کاتالاز را داشت، در حالیکه بیشترین مقدار میزان پروتئین، آنزیمهای آسکوربات پراکسیداز و پلیفنول اکسیداز طی شوری 300 میلیمولار مربوط به رقم زهک بود. بنابراین براساس نتایج مطالعه حاضر میتوان این گونه بیان کرد که رقم اکلیل کمتر تحت تأثیر تنش شوری قرار گرفته است و عکسالعمل بهتری نسبت به رقم زهک داشته است.
شمارهی مقاله: 17
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنش شوري دریافت: 1401/9/1 | پذیرش: 1401/9/1 | انتشار: 1401/9/1
ارسال پیام به نویسنده مسئول