Jahanbakhsh Godehkahriz S, Yalda Raisi Sadati S. Evaluation of some physiological and biochemical characteristics of bread wheat (Triticum aestivum L.) genotypes under salinity stress. Plant Process and Function 2022; 11 (50) : 16
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1814-fa.html
جهانبخش گده کهریز سدابه، رئیسی ساداتی سیده یلدا. ارزیابی برخی ویژگیهای فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی ژنوتیپهای گندم نان (Triticum aestivum L.) تحت تنش شوری. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1401; 11 (50) :261-274
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1814-fa.html
1- گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی ، jahanbakhsh@uma.ac.ir
2- گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی
چکیده: (1096 مشاهده)
از آنجاییکه حدود 20 درصد زمینهای زراعی و 50 درصد تولیدات در جهان تحت تنش شوری قرار میگیرند، درنتیجه تمام مراحل زندگی گیاه از جوانهزنی تا تولید دانه را تحت تأثیر قرار میدهد. هدف از این پژوهش، بررسی تأثیر تنش شوری بر شاخصهای فیزیولوژیک و بیوشیمیایی برخی ارقام گندم است. بدین منظور آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. فاکتور اول تنش شوری در سه سطح (شاهد، 100 و 150 میلیمولار کلرید سدیم) و فاکتور دوم ارقام گندم (میهن، حیدری، سایسونز و گاسگوژن) بود. گیاهان از مرحله دو تا چهار برگی در معرض تنش قرار گرفتند و برای تیمار شاهد نیز از آب معمولی استفاده شد. نمونهبرداری نیز 14 روز بعد از اعمال تنش، از نمونههای تیمار و شاهد انجام گرفت. نتایج نشان داد که در بین ارقام مورد مطالعه، تنش شوری موجب کاهش محتوی کلروفیل a، کلروفیل b، کاروتنوئید، پروتئین کل و افزایش پرولین، آنزیمهای آنتیاکسیدانی (پراکسیداز و پلیفنل اکسیداز) و وزن تر ساقه و برگ در رقم سایسونز گردید. همچنین تنش شوری بر میزان اسیدآمینههای لیزین و متیونین تأثیر معنیداری نداشت. فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی سازوکار دفاعی بسیار مهمی محسوب میشود و افزایش فعالیت آنزیمهای پرکسیداز و پلیفنل اکسیداز در زمان تنش شوری میتواند تنش اکسیداتیو را کاهش دهد یا از وقوع آن جلوگیری کند. بهطورکلی شوری، ارﻗﺎم ﮔﻨﺪم را ﺑﻪ ﻧﺤﻮ ﻣﺘﻔﺎوﺗﯽ ﺗﺤﺖ ﺗﺄﺛﯿﺮ ﻗﺮار داد، زیرا ارقام ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از ﻣﮑﺎﻧﯿﺴﻢﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻔﯽ ﺑـﺎ ﺳـﻤﯿﺖ ﻧﺎﺷﯽ از ﺗﻨﺶ ﺷﻮری ﻣﻘﺎﺑﻠﻪ ﻣﯽﮐﻨﻨﺪ.
شمارهی مقاله: 16
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنش شوري دریافت: 1401/9/1 | پذیرش: 1401/9/1 | انتشار: 1401/9/1
ارسال پیام به نویسنده مسئول