جلد 11، شماره 50 - ( جلد 11 شماره 50- مهر و آبان 1401 )                   جلد 11 شماره 50 صفحات 274-261 | برگشت به فهرست نسخه ها

Jahanbakhsh Godehkahriz S, Yalda Raisi Sadati S. Evaluation of some physiological and biochemical characteristics of bread wheat (Triticum aestivum L.) genotypes under salinity stress. Plant Process and Function 2022; 11 (50) : 16
جهانبخش گده کهریز سدابه، رئیسی ساداتی سیده یلدا. ارزیابی برخی ویژگی‌های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی ژنوتیپ‌‌های گندم نان (Triticum aestivum L.) تحت تنش شوری. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1401; 11 (50) :261-274

1- گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی ، jahanbakhsh@uma.ac.ir
2- گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی
از آنجایی­که حدود 20 درصد زمین­های زراعی و 50 درصد تولیدات در جهان تحت تنش شوری قرار می­گیرند، در­نتیجه تمام مراحل زندگی گیاه از جوانه­زنی تا تولید دانه را تحت تأثیر قرار می­دهد. هدف از این پژوهش، بررسی تأثیر تنش شوری بر شاخص­های فیزیولوژیک و بیوشیمیایی برخی ارقام گندم است. بدین منظور آزمایشی به­صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. فاکتور اول تنش شوری در سه سطح (شاهد، 100 و 150 میلی­مولار کلرید سدیم‌) و فاکتور دوم ارقام گندم (میهن، حیدری، سای­سونز و گاسگوژن) بود. گیاهان از مرحله دو تا چهار برگی در معرض تنش قرار گرفتند و برای تیمار شاهد نیز از آب معمولی استفاده شد. نمونه­برداری نیز 14 روز بعد از اعمال تنش، از نمونه­های تیمار و شاهد انجام گرفت. نتایج نشان داد که در بین ارقام مورد مطالعه، تنش شوری موجب کاهش محتوی کلروفیل a، کلروفیل b، کاروتنوئید، پروتئین کل و افزایش پرولین، آنزیم­های آنتی­اکسیدانی (پراکسیداز و پلی­فنل اکسیداز) و وزن تر ساقه و برگ در رقم سایسونز گردید. همچنین تنش شوری بر میزان اسیدآمینه­های لیزین و متیونین تأثیر معنی­داری نداشت. فعالیت آنزیم­های آنتی­اکسیدانی سازوکار دفاعی بسیار مهمی محسوب می­شود و افزایش فعالیت آنزیم­های پرکسیداز و پلی­فنل اکسیداز در زمان تنش شوری می­تواند تنش اکسیداتیو را کاهش دهد یا از وقوع آن جلوگیری کند. به­طور­کلی شوری، ارﻗﺎم ﮔﻨﺪم را ﺑﻪ ﻧﺤﻮ ﻣﺘﻔﺎوﺗﯽ ﺗﺤﺖ ﺗﺄﺛﯿﺮ ﻗﺮار داد، زیرا ارقام ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از ﻣﮑﺎﻧﯿﺴﻢ­ﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻔﯽ ﺑـﺎ ﺳـﻤﯿﺖ ﻧﺎﺷﯽ از ﺗﻨﺶ ﺷﻮری ﻣﻘﺎﺑﻠﻪ ﻣﯽ­ﮐﻨﻨﺪ.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1401/9/1 | پذیرش: 1401/9/1 | انتشار: 1401/9/1