جلد 11، شماره 50 - ( جلد 11 شماره 50- مهر و آبان 1401 )                   جلد 11 شماره 50 صفحات 212-199 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
2- گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
چکیده:   (654 مشاهده)
شناخت گیاهان دارویی و خاصیت بیوشیمیایی آن‌ها، گام‌های اساسی جهت بهره­برداری بهینه از ترکیبات و خواص‌دارویی آن­ها را فراهم می­کند. در این تحقیق به بررسی فعالیت آنتی‌اکسیدانی و ویژگی‌های کمی و کیفی اسانس دو گونه درمنه درمنه کپت­داغی (Artemisia kopetdaghensis) و درمنه سیبریایی (A. sieberi) در مراتع رازو جرگلان واقع در استان خراسان شمالی پرداخته شد. ظرفیت آنتی‌اکسیدانی گونه­ها به روش آزمون مهار رادیکال آزاد DPPH و کیفیت و کمیت ترکیبات موجود در اسانس با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی (GC) و گاز کروماتوگرافی متصل شده به طیف‌سنج جرمی (GC/MS) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد 34 ترکیب در اسانس گونه­های درمنه شناسایی شد که ترکیب کامفور با 83/15 درصد، پینوکاروئول با 37/11 درصد و بورنئول با 32/11 درصد در درمنه کپت داغی و ترکیب داوانون با 01/18 درصد، 1و8 سینئول با 85/7 درصد و لینالول با 43/5 درصد در درمنه سیبریایی، عمده­ترین ترکیبات اسانس را در این گیاهان شامل شدند. بازده اسانس در درمنه کپت داغی 92/0 درصد و در درمنه سیبریایی 11/0 درصد به دست آمد. مونوترپن­های اکسیژنه، فراوان­ترین ترکیبات اسانس­های استخراج‌شده بودند که در درمنه کپت داغی 48/71 درصد و در درمنه سیبریایی 59/40 درصد را به خود اختصاص دادند. در ارتباط با خاصیت آنتی‌اکسیدانی درمنه نیز، گونه درمنه کپت داغی با 83 میکروگرم بر میلی­لیتر ظرفیت آنتی‌اکسیدانی بیشتری را نسبت به گونه دیگر در مهار رادیکال­های آزاد DPPH نشان داد. اینگونه به­نظر می­رسد که درمنه کپت داغی به­واسطه بازده اسانس و ظرفیت آنتی­اکسیدانی بیشتر، دارای ارزش دارویی بالاتری باشد.
 
شماره‌ی مقاله: 12
متن کامل [PDF 873 kb]   (445 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر موارد
دریافت: 1401/9/1 | پذیرش: 1401/9/1 | انتشار: 1401/9/1

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.