جلد 11، شماره 50 - ( جلد 11 شماره 50- مهر و آبان 1401 )                   جلد 11 شماره 50 صفحات 212-199 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Arvin P, Firouzeh R. Study of quality, quantity and antioxidant activity of essential oils of two medicinal species of Artemisia kopetdaghensis Krasch. and A. sieberi Besser. Plant Process and Function 2022; 11 (50) : 12
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1808-fa.html
آروین پویا، فیروزه رعنا. بررسی کیفیت، کمیت و فعالیت آنتی‌اکسیدانی مواد مؤثره اسانس دو گونه دارویی درمنه کپت داغی (Artemisia kopetdaghensis Krasch.) و درمنه سیبریایی (A. sieberi Besser). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1401; 11 (50) :199-212

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1808-fa.html


1- گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
2- گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
چکیده:   (992 مشاهده)
شناخت گیاهان دارویی و خاصیت بیوشیمیایی آن‌ها، گام‌های اساسی جهت بهره­برداری بهینه از ترکیبات و خواص‌دارویی آن­ها را فراهم می­کند. در این تحقیق به بررسی فعالیت آنتی‌اکسیدانی و ویژگی‌های کمی و کیفی اسانس دو گونه درمنه درمنه کپت­داغی (Artemisia kopetdaghensis) و درمنه سیبریایی (A. sieberi) در مراتع رازو جرگلان واقع در استان خراسان شمالی پرداخته شد. ظرفیت آنتی‌اکسیدانی گونه­ها به روش آزمون مهار رادیکال آزاد DPPH و کیفیت و کمیت ترکیبات موجود در اسانس با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی (GC) و گاز کروماتوگرافی متصل شده به طیف‌سنج جرمی (GC/MS) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد 34 ترکیب در اسانس گونه­های درمنه شناسایی شد که ترکیب کامفور با 83/15 درصد، پینوکاروئول با 37/11 درصد و بورنئول با 32/11 درصد در درمنه کپت داغی و ترکیب داوانون با 01/18 درصد، 1و8 سینئول با 85/7 درصد و لینالول با 43/5 درصد در درمنه سیبریایی، عمده­ترین ترکیبات اسانس را در این گیاهان شامل شدند. بازده اسانس در درمنه کپت داغی 92/0 درصد و در درمنه سیبریایی 11/0 درصد به دست آمد. مونوترپن­های اکسیژنه، فراوان­ترین ترکیبات اسانس­های استخراج‌شده بودند که در درمنه کپت داغی 48/71 درصد و در درمنه سیبریایی 59/40 درصد را به خود اختصاص دادند. در ارتباط با خاصیت آنتی‌اکسیدانی درمنه نیز، گونه درمنه کپت داغی با 83 میکروگرم بر میلی­لیتر ظرفیت آنتی‌اکسیدانی بیشتری را نسبت به گونه دیگر در مهار رادیکال­های آزاد DPPH نشان داد. اینگونه به­نظر می­رسد که درمنه کپت داغی به­واسطه بازده اسانس و ظرفیت آنتی­اکسیدانی بیشتر، دارای ارزش دارویی بالاتری باشد.
 
شماره‌ی مقاله: 12
متن کامل [PDF 873 kb]   (649 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر موارد
دریافت: 1401/9/1 | پذیرش: 1401/9/1 | انتشار: 1401/9/1

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb