جلد 13، شماره 59 - ( جلد 13، شماره 59، فروردین و اردیبهشت 1403 )                   جلد 13 شماره 59 صفحات 178-161 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد خرم‌آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، خرم‌آباد، ایران
2- بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد، ایران ، rafieemasoud@yahoo.com
چکیده:   (480 مشاهده)
به­منظور بررسی واکنش بیوشیمیایی و عملکرد ارقام ماشک در شرایط دیم به خاکورزی و سالیسیلیک اسید، دو رقم ماشک مراغه و گچساران در چهار سطح محلول­پاشی سالیسیلیک اسید صفر، 5/0، 1 و 5/1 میلی­مولار به­صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک­های کاملاً تصادفی با چهار تکرار در سه محیط شامل خاکورزی مرسوم (شخم با گاوآهن برگردان­دار و دیسک)، کم خاکورزی (شخم حفاظتی با چیزل­پکر) و بدون خاکورزی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد بیشترین میزان پرولین اندام هوایی بدون تفاوت معنی­دار از روش کم خاک­ورزی در رقم مراغه با کاربرد صفر، 5/0 و 0/1 میلی­مولار سالیسیلیک اسید (8/5 میلی­گرم بر گرم وزن تازه) و کمترین آن از روش خاک­ورزی مرسوم در رقم گچساران با کاربرد 5/0 و 0/1 میلی­مولار سالیسیلیک اسید (4/3 میلی­گرم بر گرم وزن تازه) حاصل شد. بیشترین میزان پراکسیداز اندام هوایی از روش کم خاک­ورزی در ارقام مراغه و گچساران (بدون تفاوت معنی­دار به­ترتیب 152 و 151 میکروگرم پروتئین بر دقیقه) و کمترین آن از روش خاک­ورزی مرسوم در رقم مراغه بدون کاربرد سالیسیلیک اسید (133 میکروگرم پروتئین بر دقیقه) به­دست آمد. بیشترین میزان پروتئین خام دانه از روش خاک­ورزی مرسوم در رقم مراغه با کاربرد صفر و 0/1 میلی­مولار سالیسیلیک اسید (2/29 درصد) و کمترین آن از روش کم خاک­ورزی در رقم گچساران بدون کاربرد سالیسیلیک اسید (7/25 درصد) حاصل شد. روند تغییرات عملکرد دانه و پرولین اندام هوایی تحت تأثیر سالیسیلیک اسید نشان داد با افزایش محلول­پاشی سالیسیلیک اسید تا 5/1 میلی­مولار، این دو صفت به­ترتیب 5/10 افزایش و 3/12 درصد کاهش نسبت به تیمار شاهد داشتند. در مجموع نتایج نشان داد واکنش صفات بیوشیمیایی به خاکورزی، سالیسیلیک اسید و رقم متفاوت بود، اما روش کم
خاک­ورزی در رقم مراغه با محلول­پاشی 5/1 میلی­مولار سالیسیلیک اسید
با ایجاد شرایط مطلوب برای رشد، موجب کاهش محتوی پرولین و افزایش عملکرد دانه شد.
شماره‌ی مقاله: 10
متن کامل [PDF 878 kb]   (162 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش خشكي
دریافت: 1401/6/29 | پذیرش: 1402/1/22 | انتشار: 1403/2/10

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.