Papaiee A, Rafiee M, Khorgami A, Taleshi K. Effect of tillage and salicylic acid on some of biochemical traits of two varieties of fodder vetch under rainfed condition. Plant Process and Function 2024; 13 (59) : 10
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1774-fa.html
پاپایی اردشیر، رفیعی مسعود، خورگامی علی، طالشی کاظم. اثر خاکورزی و سالیسیلیک اسید بر برخی از خصوصیات بیوشیمیایی دو رقم ماشک علوفهای در شرایط دیم. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1403; 13 (59) :161-178
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1774-fa.html
1- گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد خرمآباد، دانشگاه آزاد اسلامی، خرمآباد، ایران
2- بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد، ایران ، rafieemasoud@yahoo.com
چکیده: (503 مشاهده)
بهمنظور بررسی واکنش بیوشیمیایی و عملکرد ارقام ماشک در شرایط دیم به خاکورزی و سالیسیلیک اسید، دو رقم ماشک مراغه و گچساران در چهار سطح محلولپاشی سالیسیلیک اسید صفر، 5/0، 1 و 5/1 میلیمولار بهصورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوکهای کاملاً تصادفی با چهار تکرار در سه محیط شامل خاکورزی مرسوم (شخم با گاوآهن برگرداندار و دیسک)، کم خاکورزی (شخم حفاظتی با چیزلپکر) و بدون خاکورزی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد بیشترین میزان پرولین اندام هوایی بدون تفاوت معنیدار از روش کم خاکورزی در رقم مراغه با کاربرد صفر، 5/0 و 0/1 میلیمولار سالیسیلیک اسید (8/5 میلیگرم بر گرم وزن تازه) و کمترین آن از روش خاکورزی مرسوم در رقم گچساران با کاربرد 5/0 و 0/1 میلیمولار سالیسیلیک اسید (4/3 میلیگرم بر گرم وزن تازه) حاصل شد. بیشترین میزان پراکسیداز اندام هوایی از روش کم خاکورزی در ارقام مراغه و گچساران (بدون تفاوت معنیدار بهترتیب 152 و 151 میکروگرم پروتئین بر دقیقه) و کمترین آن از روش خاکورزی مرسوم در رقم مراغه بدون کاربرد سالیسیلیک اسید (133 میکروگرم پروتئین بر دقیقه) بهدست آمد. بیشترین میزان پروتئین خام دانه از روش خاکورزی مرسوم در رقم مراغه با کاربرد صفر و 0/1 میلیمولار سالیسیلیک اسید (2/29 درصد) و کمترین آن از روش کم خاکورزی در رقم گچساران بدون کاربرد سالیسیلیک اسید (7/25 درصد) حاصل شد. روند تغییرات عملکرد دانه و پرولین اندام هوایی تحت تأثیر سالیسیلیک اسید نشان داد با افزایش محلولپاشی سالیسیلیک اسید تا 5/1 میلیمولار، این دو صفت بهترتیب 5/10 افزایش و 3/12 درصد کاهش نسبت به تیمار شاهد داشتند. در مجموع نتایج نشان داد واکنش صفات بیوشیمیایی به خاکورزی، سالیسیلیک اسید و رقم متفاوت بود، اما روش کم
خاکورزی در رقم مراغه با محلولپاشی 5/1 میلیمولار سالیسیلیک اسید با ایجاد شرایط مطلوب برای رشد، موجب کاهش محتوی پرولین و افزایش عملکرد دانه شد.
شمارهی مقاله: 10
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنش خشكي دریافت: 1401/6/29 | پذیرش: 1402/1/22 | انتشار: 1403/2/10
ارسال پیام به نویسنده مسئول