1- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس
2- پژوهشکده میوههای معتدله و سردسیری، مؤسسه تحقیقات باغبانی، کرج
چکیده: (1189 مشاهده)
این پژوهش با هدف بررسی اثر اسید آلی بر تعدیل تنش بیکربنات کلسیم در سه رقم هلو روی پایه GN-15 انجام گرفت. آزمایش بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک کاملاً تصادفی طی سالهای 1398- 1396 انجام شد. فاکتورها شامل ارقام هلو )رد هون، جیاچ هیل و برزگر)، بیکربنات کلسیم (صفر، 5/7 و 15 میلیمولار) و ترکیب اسیدهای آلی سیتریک، اگزالیک و مالیک (صفر و 10 میلیمولار) بود. تحت تنش بیکربنات کلسیم، میزان پرولین، فعالیت آنزیمهای کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز، گایاکول پراکسیداز و میزان کربوهیدرات افزایش یافت. بیشترین میزان کلروفیل (7/1 میلیگرم بر گرم) و نسبت Fv/Fm (۷۹/۰) در رقم برزگر و در شرایط عدم تنش مشاهده شد. تحت تنش شدید بیکربنات کلسیم (15 میلیمولار) برگهای رقم برزگر میزان آب نسبی بالاتری (۷۷/۵۵ درصد) را در مقایسه با سایر ارقام پیوندی نشان داد. اسیدهای آلی سبب بهبود میزان کلروفیل برگ، تجمع پرولین و افزایش فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان (کاتالاز، سوپراکسیداز دیسموتاز و گلوتاتیون ردوکتاز) شد. همچنین کاربرد 10 میلیمولار اسیدهای آلی سبب افزایش معنیدار عناصر فسفر، آهن، روی و منگنز گردید و شدت کلروز ناشی از کمبود آهن را بهطور معنیداری کاهش داد. درنهایت، برزگر بهعنوان متحملترین رقم به کلروز ناشی از کمبود آهن معرفی شد.
شمارهی مقاله: 17
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
باغبانی دریافت: 1400/9/3 | پذیرش: 1400/10/21 | انتشار: 1401/3/2