جلد 11، شماره 48 - ( جلد 11 شماره 48- خرداد و تیر 1401 1401 )                   جلد 11 شماره 48 صفحات 281-263 | برگشت به فهرست نسخه ها

Akbarpour E, Imani A, Mirzaalian Dastjerdi A, Shamili M. The response of peach cultivars grafted on GN-15 rootstocks to the application of organic acids under bicarbonate stress. Plant Process and Function 2022; 11 (48) : 17
اکبرپور احسان، ایمانی علی، میرزاعلیان دستجردی عبدالمجید، شمیلی منصوره. پاسخ ارقام هلو پیوند‌شده بر پایه GN-15 به کاربرد اسیدهای آلی در شرایط تنش بی‌کربنات کلسیم. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1401; 11 (48) :263-281

1- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس
2- پژوهشکده میوه‌های معتدله و سردسیری، مؤسسه تحقیقات باغبانی، کرج
این پژوهش با هدف بررسی اثر اسید آلی بر تعدیل تنش بی­کربنات کلسیم در سه رقم هلو روی پایه GN-15 انجام گرفت. آزمایش به‌صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک کاملاً تصادفی طی سال­های 1398- 1396 انجام شد. فاکتورها شامل ارقام هلو )رد هون، جی‌اچ هیل و برزگر)، بی­کربنات کلسیم (صفر، 5/7 و 15 میلی‌مولار) و ترکیب اسیدهای آلی سیتریک، اگزالیک و مالیک (صفر و 10 میلی­مولار) بود. تحت تنش بی­کربنات کلسیم، میزان پرولین، فعالیت آنزیم­های کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز، گایاکول پراکسیداز و میزان کربوهیدرات افزایش یافت. بیشترین میزان کلروفیل (7/1 میلی­گرم بر گرم) و نسبت Fv/Fm (۷۹/۰) در رقم برزگر و در شرایط عدم تنش مشاهده شد. تحت تنش شدید بی­کربنات کلسیم (15 میلی‌مولار) برگ­های رقم برزگر میزان آب نسبی بالاتری (۷۷/۵۵ درصد) را در مقایسه با سایر ارقام پیوندی نشان داد. اسیدهای آلی سبب بهبود میزان کلروفیل برگ، تجمع پرولین و افزایش فعالیت آنزیم­های آنتی­اکسیدان (کاتالاز، سوپراکسیداز دیسموتاز و گلوتاتیون ردوکتاز) شد. همچنین کاربرد 10 میلی­مولار اسیدهای آلی سبب افزایش معنی­دار عناصر فسفر، آهن، روی و منگنز گردید و شدت کلروز ناشی از کمبود آهن را به­طور معنی‌داری کاهش داد. در­نهایت، برزگر به‌عنوان متحمل­ترین رقم به کلروز ناشی از کمبود آهن معرفی شد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: باغبانی
دریافت: 1400/9/3 | پذیرش: 1400/10/21 | انتشار: 1401/3/2