Shahbazi N, Kazemitabar S K, kiani G, Pakdin Parizi A, Mehraban Joubani P. Physiological and biochemical responses of different sesame
(sesamum indicum L.) genotypes under salinity stress. Plant Process and Function 2021; 10 (45) : 14
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1533-fa.html
شهبازی نادر، کاظمی تبار سیدکمال، کیانی غفار، پاکدین پاریزی علی، مهربان جوبنی پویان. واکنشهای فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی ژنوتیپهای مختلف کنجد (Sesamum indicum) در شرایط تنش شوری. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1400; 10 (45) :207-234
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1533-fa.html
1- گروه اصلاح نباتات، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری
2- گروه اصلاح نباتات، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری ، sdklkr@ymail.com
3- پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری
4- گروه علوم پایه، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری،ساری
چکیده: (1463 مشاهده)
واکنشهای فیزیولوژیکی در هشت ژنوتیپ مختلف کنجد در جریان آزمایشی بصورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با فاکتور اصلی شوری ناشی از اختلاط آب دریای خزر با آب شهری در 3 سطح (شاهد، 6 و 9 دسیزیمنس بر متر) و فاکتور فرعی8 ژنوتیپ کنجد (شامل ژنوتیپ بابل، دشتستان2، اولتان، پاکستانی، tn-78-389 و tn-78-393، هلیل و نازتکشاخه) در سه تکرار به صورت گلدانی در محیط گلخانه مورد بررسی قرارگرفتند. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که به ترتیب در سطح شوری 6 و 9 دسی زیمنس بر متر در بین هشت ژنوتیپ مختلف کنجد مورد مطالعه، رقم اولتان با بیشترین مقدار وزن خشک کل بوته (42/8 و 27/5 گرم)، محتوای پرولین برگ (35/10 و 15 میکرومول در گرم وزن تر برگ)، شاخص پایداری غشاء (65/82 % و 14/74 %)، محتوای نسبی آب (33/81 % و 33/69 %)، محتوای کلروفیل وکاروتنوئید برگ (بر مبنای میلیگرم بر گرم وزن تر) کلروفیلa (74/0 و 7/0)، کلروفیل کل (12/1 و 95/0) و کاروتنوئید(41/0 و 46/0)، فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان (برمبنای واحد آنزیم بر گرم وزن تر) سوپراکسیددیسموتاز (22/18 و 05/29 )، آسکورباتپراکسیداز (9/14 و 21/19)، کاتالاز (51/1)، گایاکولپراکسیداز (8/4 و 43/5)، غلظت پتاسیم (6/6 %)،شاخص نسبت غلظت سدیم به پتاسیم (06/0 % و 12/0 %) و کمترین مقدار غلظت یون سدیم (41/0 % و 7/0 %) قابلیت بیشتری نسبت به ارقام دیگر در تحمل تنش داشت و در مقابل رقم پاکستانی با کمترین مقدار وزن خشک کل بوته (12/5 و 14/2گرم)، آمینواسید پرولین (86/5 و 7/6 میکرومول در گرم وزن تر برگ)، شاخص پایداری غشاء (31/66 % و 86/57 %)، محتوای نسبی آب (58 % و 33/48 %)، محتوای کلروفیل وکاروتنوئید برگ (بر مبنای میلیگرم بر گرم وزن تر) کلروفیلa (46/0 و 37/0)، کلروفیل کل (69/0 و 5/0) و کاروتنوئید (25/0 و 27/0) فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان (برمبنای واحد آنزیم بر گرم وزن تر) سوپراکسیددیسموتاز (61/11 و 31/10 )، آسکورباتپراکسیداز (61/8 و 78/8)، کاتالاز (84/0)، گایاکول پراکسیداز (77/1 و 16/2)، غلظت پتاسیم (68/3 %)، شاخص نسبت غلظت سدیم به پتاسیم (59/0 % و 12/1 %) و بیشترین مقدار غلظت یون سدیم (15/2 % و 57/2 %) حساسترین رقم در تحمل تنش نسبت به ارقام دیگر بود. بر اساس صفات ارزیابی شده و پاسخ ارقام مورد بررسی به تنش شوری، اولتان بعنوان رقم متحمل و پاکستانی بعنوان رقم حساس به شوری نسبت به سایر ارقام مورد مطالعه شناسایی شدند. بنابراین میتوان این ارقام را برای استفاده در برنامههای بهنژادی آتی جهت معرفی ارقام جدید پیشنهاد نمود.
شمارهی مقاله: 14
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنش شوري دریافت: 1400/2/10 | پذیرش: 1400/4/22 | انتشار: 1400/9/29
ارسال پیام به نویسنده مسئول