جلد 10، شماره 45 - ( جلد 10، شماره 45 1400 )                   جلد 10 شماره 45 صفحات 234-207 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Shahbazi N, Kazemitabar S K, kiani G, Pakdin A, Mehraban P. physiological and Biochemical responses of different sesame (sesamum indicum) genotypes under salinity stress. j.plant proc. func.. 2021; 10 (45) :207-234
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1533-fa.html
شهبازی نادر، کاظمی تبار سیدکمال، کیانی غفار، پاکدین علی، مهربان پویان. واکنش های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی ژنوتیپ های مختلف کنجد(Sesamum indicum) در شرایط تنش شوری. مجله فرآیند و کارکرد گیاهی. 1400; 10 (45) :234-207

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1533-fa.html


1- گروه اصلاح نباتات، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری
2- گروه اصلاح نباتات، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری ، sdklkr@ymail.com
3- پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری
4- گروه علوم پایه، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری،ساری
چکیده:   (86 مشاهده)
دانه کنجد بدلیل دارا بودن پروتئین و اسیدهای چرب غیراشباع و متابولیت­های ثانویه­ای چون لیگنان­ها، منبع مناسبی برای مصرف غذایی و سلامتی می­باشد. شوری خاک و آب یکی از مهم­ترین عوامل محدود­کننده رشد این گیاه زراعی می­باشد. با بررسی واکنش­های فیزیولوژیکی مرتبط با تحمل شوری در بین ارقام و توده­های محلی مختلف می­توان ارقام متحمل و حساس را گزینش و در برنامه­های اصلاحی و توسعه کشت و کار این دانه ­روغنی مهم به کاربرد. برای این منظور واکنش­های فیزیولوژیکی در هشت ژنوتیپ مختلف کنجد در جریان آزمایشی بصورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با فاکتور اصلی شوری ناشی از اختلاط آب دریای خزر با آب شهری در3سطح(شاهد، 6و9 دسی­زیمنس بر متر)و فاکتور فرعی8 ژنوتیپ کنجد(شامل ژنوتیپ بابل، دشتستان2، اولتان، پاکستانی، tn-78-389 و tn-78-393، هلیل و ناز­تک­شاخه)در سه تکرار به صورت گلدانی در محیط گلخانه گروه اصلاح نباتات دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در سال 1399 مورد بررسی قرارگرفتند. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که به ترتیب در سطح شوری6و9دسی زیمنس برمتر در بین هشت ژنوتیپ مختلف کنجد مورد مطالعه، رقم اولتان با بیشترین مقدار وزن خشک کل(42/8 و27/5 گرم)، محتوای پرولین برگ(35/10 و15 میکرومول در گرم وزن تر برگ)، شاخص پایداری غشاء(65/82 %و14/74 %)، محتوای نسبی آب(33/81 %و33/69 %)، محتوای کلروفیل وکاروتنوئید برگ(بر مبنای میلی­گرم بر گرم وزن تر)کلروفیلa (74/0 و7/0)،کلروفیل کل(12/1و95/0)و کاروتنوئید(41/0و46/0)، فعالیت آنزیم­های آنتی­اکسیدان(برمبنای واحد آنزیم بر گرم وزن تر)سوپراکسیددیسموتاز(22/18 و 05/29 )، آسکوربات­پراکسیداز(9/14 و 21/19)، کاتالاز(51/1)، گایاکول­پراکسیداز (8/4و43/5)، غلظت پتاسیم(6/6 %)،شاخص نسبت غلظت سدیم به پتاسیم(06/0 % و12/0 %)و کمترین مقدار سدیم(41/0 %و7/0%)  قابلیت بیشتری نسبت به ارقام دیگر در تحمل تنش داشت و در مقابل رقم پاکستانی با کمترین مقدار وزن خشک کل(12/5 و 14/2گرم)، آمینواسید پرولین(86/5و7/6 میکرومول درگرم وزن تربرگ)، شاخص پایداری غشاء(31/66 % و86/57 %)، محتوای نسبی آب(58 % و33/48 %)، محتوای کلروفیل وکاروتنوئید برگ(بر مبنای میلی­گرم بر گرم وزن تر)کلروفیلa (46/0و37/0)، کلروفیل کل(69/0و5/0) و کاروتنوئید(25/0 و27/0)فعالیت آنزیم­های آنتی­اکسیدان(برمبنای واحد آنزیم برگرم وزن تر)سوپراکسیددیسموتاز(61/11و31/10 )، آسکوربات­پراکسیداز(61/8 و78/8)، کاتالاز(84/0)، گایاکول پراکسیداز(77/1و16/2)، پتاسیم(68/3 %)، شاخص نسبت سدیم به پتاسیم (59/0 % و12/1 %) و بیشترین مقدار سدیم (15/2 % و57/2 %)  حساس­ترین رقم در تحمل تنش نسبت به ارقام دیگر بود. بر اساس صفات ارزیابی شده و پاسخ ارقام مورد بررسی به تنش شوری، اولتان بعنوان رقم متحمل و پاکستانی بعنوان رقم حساس به شوری نسبت به سایر ارقام مورد مطالعه شناسایی شدند. بنابراین می­توان این ارقام را برای استفاده در برنامه­های به­نژادی آتی جهت معرفی ارقام جدید پیشنهاد نمود.
شماره‌ی مقاله: 14
متن کامل [PDF 2256 kb]   (10 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1400/2/10 | پذیرش: 1400/4/22 | انتشار: 1400/9/29

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2022 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb