1- گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه
2- گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه ، j.amiri@urmia.ac.ir
3- گروه علوم خاک دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه
چکیده: (742 مشاهده)
بهمنظور بررسی تأثیر سولفات روی بر برخی ویژگیهای مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی در دو رقم انگور (قزلاوزوم و حسینی) در شرایط سمیت بور آزمایش گلخانهای با سه فاکتور شامل دو رقم انگور (قزلاوزوم و حسینی)، چهار سطح بور شامل 25/0 (شاهد)، 5/2، 5 و 10 میلیگرم در لیتر و سه سطح سولفات روی صفر (شاهد)، 3 و 6 گرم در لیتر بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با چهار تکرار و در مدّت شش ماه انجام شد. وزن تر برگ در تیمارهای 5 و 10 میلیگرم در لیتر بور(بدون کاربرد سولفات روی) بهترتیب 55/68 و 49 درصد و وزن خشک برگ در تیمارهای 5 و 10 میلیگرم در لیتر بور(بدون کاربرد سولفات روی) بهترتیب 44/65 و 9/86 درصد در مقایسه با شاهد، کاهش یافت. در غلظت 6 گرم در لیتر سولفات روی و 10 میلیگرم در لیتر بور، میزان قند محلول در رقم قزلاوزوم 35/6 برابر و در رقم حسینی 3/5 برابر نسبت به تیمار شاهد افزایش یافت. با کاربرد 6 گرم در لیتر سولفات روی، میزان پروتئین کل در سطح 5 میلیگرم در لیتر بور53/1 برابر و در سطح 10 میلیگرم در لیتر بور، میزان آن 77/1 برابر در مقایسه با شاهد افزایش داشت. کمترین میزان آهن در هر دو رقم در تیمار 10 میلیگرم در لیتر بور مشاهده شد. بیشترین میزان بور برگ (51/200 میلیگرم بر کیلوگرم ماده خشک) در غلظت 10 میلیگرم در لیتر بور مشاهده گردید. کاربرد سولفات روی باعث افزایش کارایی رشد، افزایش فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی و اُسمولیتهای سازگار و نیز کاهش جذب یونهای بور در هر دو رقم شد. رقم حسینی در مقایسه با رقم قزلاوزوم در بیشتر شاخصها نسبت به بور متحملتر بوده و استفاده از سولفات روی میتواند بعضی از اثرات منفی ناشی از تنش بور را در هر دو رقم انگور تعدیل نماید.
شمارهی مقاله: 8
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
باغبانی دریافت: 1399/10/28 | پذیرش: 1400/8/1 | انتشار: 1400/9/29