گروه زیست شناسی، دانشگاه دامغان، دامغان، ایران ، m_khorshidi@du.ac.ir
چکیده: (1068 مشاهده)
میوههای هستهدار به دلیل مواد غذایی بالا دارای ارزش هستند تکثیر پایههای یکسان از طریق کشت بافت گیاهی دارای اهمیت ویژهای در باغبانی است. هدف از مطالعه حاضر بررسی غلظتهای مختلف تنظیمکنندههای رشد مانند بنزیل آمینوپورین (BAP)، جیبرلیک اسید (GA3)، نفتالین استیک اسید (NAA)، ایندول بوتریک اسید (IBA) در ساقهزایی و ریشهزایی میروبالان c29 است. این آزمایش در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار (در هر تکرار حداقل 5 ریزنمونه) در 14 گروه (G1-G14) آزمایشی اجرا شد. در این تحقیق از محیط کشت MS و تنظیمکنندههای رشد BAP(0، 5/0، 1 و2 میلی گرم در لیتر)، GA3 (0، 1/0 و 2/0 میلی گرم در لیتر) و NAA (0 و 1/0 میلی گرم در لیتر) در ساقهزایی استفاده شد. نتایج نشان داد که ساقهزایی بین 05/1 عدد در گروه G1 تا 27/8 عدد در گروه G6 متغیر است طول ساقه نیز بین 87/2 سانتیمتر در گروه G5 تا 4 سانتیمتر در گروه G6 متغیر است. بهترین ساقهزایی در غلظت یک میلی گرم در لیتر BAP و 1/0 NAA و 2/0 GA3 به تعداد 27/8 مشاهده شد. برای ریشهزایی از محیط کشت 2/1 MS و تنظیمکنندههای رشد IBA (0، 25/0، 5/0 و 1 میلی گرم در لیتر) و NAA (0، 25/0، 5/0 و 1 میلی گرم در لیتر) استفاده شد. نتایج نشان داد ریشهزایی بین صفر عدد در گروه G1 تا 6/7 عدد با طول 78/8 سانتیمتر در گروه G13 متغیر است بهترین ریشهزایی در غلظت 2/1 MS به همراه 5/0IBA و 25/0NAA به تعداد 6/7 ریشه به دست آمد.
شمارهی مقاله: 11
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنظیم کننده های رشد گیاهی دریافت: 1399/10/15 | پذیرش: 1400/2/21 | انتشار: 1400/9/29