جلد 10، شماره 45 - ( جلد 10، شماره 45- آذر و دی 1400 )                   جلد 10 شماره 45 صفحات 174-165 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


گروه زیست شناسی، دانشگاه دامغان، دامغان، ایران ، m_khorshidi@du.ac.ir
چکیده:   (1068 مشاهده)
میوه­های هسته­دار به دلیل مواد غذایی بالا دارای ارزش هستند تکثیر پایه­های یکسان از طریق کشت بافت گیاهی دارای اهمیت ویژه­ای در باغبانی است. هدف از مطالعه حاضر بررسی غلظتهای مختلف تنظیم­کننده‌های رشد مانند بنزیل آمینوپورین (BAP)، جیبرلیک اسید (GA3)، نفتالین استیک اسید (NAA)، ایندول بوتریک اسید (IBA) در ساقه‌زایی و ریشه­زایی میروبالان c29 است. این آزمایش در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار (در هر تکرار حداقل 5 ریز‌نمونه) در 14 گروه (G1-G14) آزمایشی اجرا شد. در این تحقیق از محیط کشت MS و تنظیم­کننده­های رشد BAP(0، 5/0، 1 و2 میلی گرم در لیتر)، GA3 (0، 1/0 و 2/0 میلی گرم در لیتر) و NAA (0 و 1/0 میلی گرم در لیتر) در ساقه­زایی استفاده شد. نتایج نشان داد که ساقه­زایی بین 05/1 عدد در گروه G1 تا 27/8 عدد در گروه G6  متغیر است طول ساقه نیز بین 87/2 سانتیمتر در گروه G5 تا 4 سانتیمتر در گروه G6 متغیر است. بهترین ساقه­زایی در غلظت یک میلی گرم در لیتر BAP و 1/0 NAA و 2/0 GA3 به تعداد 27/8 مشاهده شد. برای ریشه­زایی از محیط کشت 2/1 MS و تنظیم­کننده­های رشد IBA (0، 25/0، 5/0 و 1 میلی گرم در لیتر) و NAA (0، 25/0، 5/0 و 1 میلی گرم در لیتر) استفاده شد. نتایج نشان داد ریشه­زایی بین صفر عدد در گروه G1 تا 6/7 عدد با طول 78/8 سانتیمتر در گروه G13  متغیر است بهترین ریشه­زایی در غلظت 2/1 MS به همراه 5/0IBA و 25/0NAA به تعداد 6/7 ریشه به دست آمد.
شماره‌ی مقاله: 11
متن کامل [PDF 694 kb]   (368 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنظیم کننده های رشد گیاهی
دریافت: 1399/10/15 | پذیرش: 1400/2/21 | انتشار: 1400/9/29

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.