جلد 9، شماره 35 - ( جلد 9 شماره 35- فروردین و اردیبهشت 1399 )                   جلد 9 شماره 35 صفحات 57-72 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- گروه زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری
2- گروه زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری ، ma.esmaeili33@gmail.com
چکیده:   (1008 مشاهده)

به منظور ارزیابی فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی نسل ششم  لاین­های موتانت متحمل برنج تحت تنش شوری، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با چهار تکرار انجام شد . فاکتور اصلی آزمایش شامل  تنش شوری در سه سطح (0، 45 و 75 میلی مولار بر لیتر NaCl) و فاکتور فرعی شامل پنج لاین موتانت برنج بومی طارم هاشمی1، طارم هاشمی­2، طارم هاشمی3، طارم چالوسی و اصلاح­شده نعمت بود. نتایج حاصل از تجزیه واریانس برهمکنش تنش شوری و لاین­های برنج  نشان داد که تأثیر متقابل شوری و لاین­ها بر صفات مورد مطالعه معنی­دار بوده است. یافته ­های حاصل از پژوهش نشان داد در مقایسه با سایر لاین­ها، نعمت در تمام سطوح شوری بیشترین مقدار پرولین را داشته که با کاهش میزان فعالیت پروتئین در این لاین همراه بود.  مقدار فعالیت کاتالاز و گایاکول پراکسیداز در لاین نعمت در شرایط تنش بالا بوده و مقدار تولید مالون دی­آلدهید و نشت یونی کمتری نیز داشته است. با توجه به وجود همبستگی مثبت و معنی دار بین وزن خشک لاین­های برنج با مقدار پرولین (*36/0=r)، کاتالاز (**49/0 =r)، و گایاکول پراکسیداز (**51/0 =r) و همبستگی منفی بین وزن خشک و مقدار پروتئین (*29/0- =r) و مالون دی آلدهید (*36/0- =r) به نظر می­رسد می­توان موتانت نعمت را به عنوان متحمل­ترین لاین معرفی نمود، از آنجایی که سازوکار مقاومت این لاین، تنظیم اسمزی و افزایش مقدار اسید آمینه پرولین از طریق تجزیه پروتئین و سیستم آنزیمی کاتالاز است؛ بنابراین، می­توان صفات مذکور را به عنوان سازوکار­های پایه برای تحمل به شوری در نظر گرفت.
 
 
متن کامل [PDF 567 kb]   (148 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1397/10/26 | پذیرش: 1398/2/11 | انتشار: 1399/2/16