جلد 9، شماره 35 - ( جلد 9 شماره 35- فروردین و اردیبهشت 1399 )                   جلد 9 شماره 35 صفحات 57-72 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

esmaeili M, esmaeili M, pirdashti H, nematzade G. Physiological and biochemical evaluation of sixth generation of rice (Oryza sativa L.) mutant lines under salinity stress. j.plant proc. func.. 2020; 9 (35) :57-72
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1191-fa.html
قدیرنژاد شیاده سیده رقیه، اسماعیلی محمدعلی، پیردشتی همت اله، نعمت زاده قربانعلی. ارزیابی فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی نسل ششم لاین های موتانت برنج (Oryza sativa L.) تحت تنش شوری. مجله فرآیند و کارکرد گیاهی. 1399; 9 (35) :57-72

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1191-fa.html


1- گروه زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری
2- گروه زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری ، ma.esmaeili33@gmail.com
چکیده:   (584 مشاهده)

به منظور ارزیابی فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی نسل ششم  لاین­های موتانت متحمل برنج تحت تنش شوری، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با چهار تکرار انجام شد . فاکتور اصلی آزمایش شامل  تنش شوری در سه سطح (0، 45 و 75 میلی مولار بر لیتر NaCl) و فاکتور فرعی شامل پنج لاین موتانت برنج بومی طارم هاشمی1، طارم هاشمی­2، طارم هاشمی3، طارم چالوسی و اصلاح­شده نعمت بود. نتایج حاصل از تجزیه واریانس برهمکنش تنش شوری و لاین­های برنج  نشان داد که تأثیر متقابل شوری و لاین­ها بر صفات مورد مطالعه معنی­دار بوده است. یافته ­های حاصل از پژوهش نشان داد در مقایسه با سایر لاین­ها، نعمت در تمام سطوح شوری بیشترین مقدار پرولین را داشته که با کاهش میزان فعالیت پروتئین در این لاین همراه بود.  مقدار فعالیت کاتالاز و گایاکول پراکسیداز در لاین نعمت در شرایط تنش بالا بوده و مقدار تولید مالون دی­آلدهید و نشت یونی کمتری نیز داشته است. با توجه به وجود همبستگی مثبت و معنی دار بین وزن خشک لاین­های برنج با مقدار پرولین (*36/0=r)، کاتالاز (**49/0 =r)، و گایاکول پراکسیداز (**51/0 =r) و همبستگی منفی بین وزن خشک و مقدار پروتئین (*29/0- =r) و مالون دی آلدهید (*36/0- =r) به نظر می­رسد می­توان موتانت نعمت را به عنوان متحمل­ترین لاین معرفی نمود، از آنجایی که سازوکار مقاومت این لاین، تنظیم اسمزی و افزایش مقدار اسید آمینه پرولین از طریق تجزیه پروتئین و سیستم آنزیمی کاتالاز است؛ بنابراین، می­توان صفات مذکور را به عنوان سازوکار­های پایه برای تحمل به شوری در نظر گرفت.
 
 
متن کامل [PDF 567 kb]   (62 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1397/10/26 | پذیرش: 1398/2/11 | انتشار: 1399/2/16

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به انجمن فیزیولوژی گیاهی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2020 All Rights Reserved | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb