جلد 9، شماره 35 - ( جلد 9 شماره 35- فروردین و اردیبهشت 1399 )                   جلد 9 شماره 35 صفحات 72-57 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

ghadirnezhad S, esmaeili M, pirdashti H, nematzade G. Physiological and biochemical evaluation of sixth generation of rice (Oryza sativa L.) mutant lines under salinity stress. Plant Process and Function 2020; 9 (35) :57-72
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1191-fa.html
قدیرنژاد شیاده سیده رقیه، اسماعیلی محمدعلی، پیردشتی همت اله، نعمت زاده قربانعلی. ارزیابی فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی نسل ششم لاین‌های موتانت برنج (Oryza sativa L.) تحت تنش شوری. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1399; 9 (35) :57-72

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1191-fa.html


1- گروه زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری
2- گروه زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری ، ma.esmaeili33@gmail.com
3- گروه اصلاح نباتات، پژوهشکده ژنتیک و زیست‌‌فناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران
چکیده:   (3248 مشاهده)

به­ منظور ارزیابی فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی نسل ششم لاین­های موتانت متحمل برنج تحت تنش شوری، آزمایشی به­صورت کرت­های خرد­شده در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با چهار تکرار در مزرعه پژوهشی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری انجام شد. فاکتور اصلی آزمایش شامل تنش شوری در سه سطح (صفر، 45 و 75 میلی­مولار بر لیتر NaCl) و فاکتور فرعی شامل پنج لاین موتانت برنج بومی طارم هاشمی 1، طارم هاشمی 2، طارم هاشمی 3، طارم چالوسی و اصلاح­شده نعمت بود. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که تأثیر متقابل شوری و لاین­ها بر صفات مورد مطالعه معنی­دار بود. یافته­های حاصل از پژوهش نشان داد که لاین نعمت در مقایسه با سایر لاین­ها، در تمام سطوح شوری بیشترین مقدار وزن خشک بوته و پرولین را داشته که با کاهش میزان فعالیت پروتئین در این لاین همراه بود. مقدار فعالیت کاتالاز و گایاکول پراکسیداز در لاین نعمت در شرایط تنش بالا بوده و مقدار تولید مالون دی­آلدهید و نشت یونی کمتری نیز داشت. با توجه به وجود همبستگی مثبت و معنی­دار بین وزن خشک لاین­های برنج با مقدار پرولین (*36/0= r)، کاتالاز (**49/0= r و گایاکول پراکسیداز (**51/0= r) و همبستگی منفی بین وزن خشک و مقدار پروتئین (*29/0-= r) و مالون دی­آلدهید (*36/0-=r ) به­نظر می­رسد می­توان موتانت نعمت را به­عنوان متحمل­ترین لاین معرفی نمود. از آنجایی­که سازوکار مقاومت این لاین، تنظیم اسمزی و افزایش مقدار اسید آمینه پرولین از طریق تجزیه پروتئین و سیستم آنزیمی کاتالاز است؛ بنابراین، می­توان صفات مذکور را به­عنوان سازوکار­های پایه برای تحمل به شوری در نظر گرفت تا بدین وسیله بتوان یکی از راهکارهای مناسب جهت بهره­برداری و افزایش عملکرد در هکتار در مزارع شور را محقق ساخت. 
 
متن کامل [PDF 567 kb]   (759 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1397/10/26 | پذیرش: 1398/2/11 | انتشار: 1399/2/16

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb