mahdavifard M, Rezaei Nejad A, Mousaviafard S. Effects of ascorbic acid on physiological and biochemical responses of Zinnia elegans L. to different levels of light intensity. Plant Process and Function 2020; 9 (35) :259-273
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1147-fa.html
مهدوی فرد مهری، رضایی نژاد عبدالحسین، موسوی فرد صادق. تاثیر اسید آسکوربیک بر پاسخهای فیزیولوژیک و بیوشیمیایی آهار (Zinnia elegans L.) تحت شدتهای متفاوت نور. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1399; 9 (35) :259-273
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1147-fa.html
1- دانشگاه لرستان
2- دانشگاه لرستان ، Rezaeinejad.h@lu.ac.ir
چکیده: (2558 مشاهده)
نور یکی از مهمترین عوامل مؤثر بر رشد گیاه است که با تغییرات در تابش، بر رشد، مورفولوژی، آناتومی و جنبههای مختلف فیزیولوژی و بیوشیمیایی سلولی اثر میگذارد. بنابراین رشد مطلوب گیاه نیازمند یک شدت نور مناسب است. هدف از این پژوهش بررسی اثر شدتهای متفاوت نور و غلظتهای اسید آسکوربیک بر برخی ویژگیهای فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گل آهار بود. آزمایش بهصورت کرت خرده شده در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. شدت نور با سه سطح 600، 1200 و 1800 میکرومول بر مترمربع بر ثانیه بهعنوان عامل اصلی با استفاده از پوشش ساران و محلولپاشی هفتگی اسید آسکوربیک با سه غلظت صفر، 1 و 2 میلیمولار بهعنوان عامل فرعی در نظر گرفته شد. نتایج تجزیه واریانس دادهها نشان داد که شدت نور بر رنگیزههای فتوسنتزی، فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی و ویژگیهای روزنهای بهجز ویژگی عرض سلول محافظ روزنه تأثیر معنیداری داشت. با افزایش شدت نور، مقدار پرولین، فعالیت آنزیمهای کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز افزایش یافت. کاهش شدت نور موجب افزایش کلروفیل a، کلروفیل b، کارتنوئید، کلروفیل کل و فعالیت آنزیم پراکسیداز شد. با افزایش شدت نور، تراکم و شاخص روزنهای نیز افزایش یافت، بهطوریکه تراکم روزنهای در شدت نور 1800 میکرومول بر مترمربع بر ثانیه دو برابر شدت نور 600 میکرومول بر مترمربع بر ثانیه بود. علاوه بر این محلولپاشی اسید آسکوربیک باعث افزایش تراکم روزنهای، طول سلولهای محافظ روزنهای و فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز و کاهش مقدار پرولین و فعالیت آنزیمهای کاتالاز و پراکسیداز شد. بهطورکلی نتایج نشان داد که افزایش شدت نور با کاهش کلروفیل و افزایش مقدار پرولین، فعالیت آنزیمهای کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز باعث ایجاد تنش در آهار شده و کاربرد هفتگی اسید آسکوربیک باعث کاهش اثرات تنش شد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
باغبانی دریافت: 1397/8/23 | پذیرش: 1398/4/5 | انتشار: 1399/2/20
ارسال پیام به نویسنده مسئول