جلد 9، شماره 35 - ( جلد 9 شماره 35- فروردین و اردیبهشت 1399 )                   جلد 9 شماره 35 صفحات 273-259 | برگشت به فهرست نسخه ها

mahdavifard M, Rezaei Nejad A, Mousaviafard S. Effects of ascorbic acid on physiological and biochemical responses of Zinnia elegans L. to different levels of light intensity. Plant Process and Function 2020; 9 (35) :259-273
مهدوی فرد مهری، رضایی نژاد عبدالحسین، موسوی فرد صادق. تاثیر اسید آسکوربیک بر پاسخ‌های فیزیولوژیک و بیوشیمیایی آهار (Zinnia elegans L.) تحت شدت‌های متفاوت نور. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1399; 9 (35) :259-273

1- دانشگاه لرستان
2- دانشگاه لرستان ، Rezaeinejad.h@lu.ac.ir
چکیده:   (1934 مشاهده)
نور یکی از مهم‌ترین عوامل مؤثر بر رشد گیاه است که با تغییرات در تابش، بر رشد، مورفولوژی، آناتومی و جنبه‏های مختلف فیزیولوژی و بیوشیمیایی سلولی اثر می‏گذارد. بنابراین رشد مطلوب گیاه نیازمند یک شدت نور مناسب است. هدف از این پژوهش بررسی اثر شدت‏های متفاوت نور و غلظت‏های اسید آسکوربیک بر برخی ویژگی‏های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گل آهار بود. آزمایش به‏صورت کرت خرده شده در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. شدت نور با سه سطح 600، 1200 و 1800 میکرومول بر مترمربع بر ثانیه به‌عنوان عامل اصلی با استفاده از پوشش ساران و محلولپاشی هفتگی اسید آسکوربیک با سه غلظت صفر، 1 و 2 میلی‏مولار به‌عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شد. نتایج تجزیه واریانس دادهها نشان داد که شدت نور بر رنگیزه‏های فتوسنتزی، فعالیت آنزیم‏های آنتی‏اکسیدانی و ویژگی‏های روزنه‏ای به‏جز ویژگی‏ عرض سلول محافظ روزنه‏ تأثیر معنی‏داری داشت. با افزایش شدت نور، مقدار پرولین، فعالیت آنزیم‏های کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز افزایش یافت. کاهش شدت نور موجب افزایش کلروفیل a، کلروفیل b، کارتنوئید، کلروفیل کل و فعالیت آنزیم پراکسیداز شد. با افزایش شدت نور، تراکم و شاخص روزنه‏ای نیز افزایش یافت، بهطوری‌که تراکم روزنه‏ای در شدت نور 1800 میکرومول بر مترمربع بر ثانیه دو برابر شدت نور 600 میکرومول بر مترمربع بر ثانیه بود. علاوه بر این محلولپاشی اسید آسکوربیک باعث افزایش تراکم روزنه‏ای، طول سلولهای محافظ روزنه‌ای و فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز و کاهش مقدار پرولین و فعالیت آنزیم‏های کاتالاز و پراکسیداز شد. به‌طورکلی نتایج نشان داد که افزایش شدت نور با کاهش کلروفیل و افزایش مقدار پرولین، فعالیت آنزیم‏های کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز باعث ایجاد تنش در آهار شده و کاربرد هفتگی اسید آسکوربیک باعث کاهش اثرات تنش شد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: باغبانی
دریافت: 1397/8/23 | پذیرش: 1398/4/5 | انتشار: 1399/2/20