جلد 12، شماره 57 - ( جلد 12، شماره 57، آذر و دی 1402 )                   جلد 12 شماره 57 صفحات 18-1 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران
2- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران ، asemaneh@yu.ac.ir
چکیده:   (443 مشاهده)
آویشن باغی (Thymus vulgaris L.)، گیاه دارویی از خانواده نعناعیان (Lamiaceae) است. پراکنش طبیعی و مواد مؤثره برخی از گونه­های آویشن با مقادیر کلسیم و منیزیم خاک، مرتبط بوده است. بر این اساس در این پژوهش، اثرات نسبت­های مختلف کلسیم به منیزیم (نسبت­های 28/0، 8/0، 2، 3 (شاهد) و 8) که به ترتیب حاوی غلظت­های: 1 به 5/3، 2 به 5/2، 3 به 5/1، 5/1 به 5/0 و 4 به 5/0 میلی­مولار کلسیم به منیزیم بوده بر شاخص­های رویشی، و فیزیولوژیک گیاه آویشن باغی در محیط­کشت هیدروپونیک، در قالب طرح کاملاً تصادفی، بررسی گردید. بررسی نتایج نشان داد که مقادیر بالای کلسیم و منیزیم در محلول غذایی، منجر به افزایش معنی­دار محتوای رنگیزه­های کلروفیل، کاروتنوئیدها و آنتوسیانین­های برگ، کربوهیدرات محلول و پروتئین کل و کاهش مقدار پتاسیم در ریشه و بخش هوایی گیاه، نسبت به شاهد گردید. از سویی دیگر، نسبت 8 کلسیم به منیزیم، موجب افزایش غلظت کلسیم و کاهش غلظت منیزیم در ریشه و بخش هوایی گردید. بیشترین مقدار ترکیبات فنلی گیاه آویشن باغی در نسبت 8 تیمار کلسیم به منیزیم مشاهده شد و با افزایش منیزیم، مقدار ترکیبات فنلی این گیاه نسبت به شاهد کاهش یافت. نسبت­های کلسیم به منیزیم اعمال­شده در این پژوهش، به­ویژه نسبت 8/0، منجر به افزایش معنی­دار متوسط سطح برگ، وزن خشک ریشه و بخش هوایی گیاه آویشن باغی، نسبت به شاهد گردید. در مجموع، می­توان اذعان داشت بهترین نسبت­های کلسیم به منیزیم در محلول غذایی برای رشد این گیاه، نسبت­های 8 و 8/0 و برای تولید ترکیبات فنلی، نسبت 8 تیمار است.
شماره‌ی مقاله: 1
متن کامل [PDF 1394 kb]   (204 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر موارد
دریافت: 1396/11/27 | پذیرش: 1402/3/30 | انتشار: 1402/10/16

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.