Sattar K, Asemaneh T. Study of effect of various calcium magnesium quotients on growth and some biochemical characteristics of Thymus vulgaris L.. Plant Process and Function 2023; 12 (57) : 1
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1013-fa.html
ستار کلثوم، آسمانه طهماسب. بررسی تأثیر نسبتهای مختلف کلسیم به منیزیم بر رشد و برخی شاخصهای بیوشیمیایی گیاه آویشن باغی (Thymus vulgaris L.). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1402; 12 (57) :1-18
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1013-fa.html
1- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران
2- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران ، asemaneh@yu.ac.ir
چکیده: (803 مشاهده)
آویشن باغی (Thymus vulgaris L.)، گیاه دارویی از خانواده نعناعیان (Lamiaceae) است. پراکنش طبیعی و مواد مؤثره برخی از گونههای آویشن با مقادیر کلسیم و منیزیم خاک، مرتبط بوده است. بر این اساس در این پژوهش، اثرات نسبتهای مختلف کلسیم به منیزیم (نسبتهای 28/0، 8/0، 2، 3 (شاهد) و 8) که به ترتیب حاوی غلظتهای: 1 به 5/3، 2 به 5/2، 3 به 5/1، 5/1 به 5/0 و 4 به 5/0 میلیمولار کلسیم به منیزیم بوده بر شاخصهای رویشی، و فیزیولوژیک گیاه آویشن باغی در محیطکشت هیدروپونیک، در قالب طرح کاملاً تصادفی، بررسی گردید. بررسی نتایج نشان داد که مقادیر بالای کلسیم و منیزیم در محلول غذایی، منجر به افزایش معنیدار محتوای رنگیزههای کلروفیل، کاروتنوئیدها و آنتوسیانینهای برگ، کربوهیدرات محلول و پروتئین کل و کاهش مقدار پتاسیم در ریشه و بخش هوایی گیاه، نسبت به شاهد گردید. از سویی دیگر، نسبت 8 کلسیم به منیزیم، موجب افزایش غلظت کلسیم و کاهش غلظت منیزیم در ریشه و بخش هوایی گردید. بیشترین مقدار ترکیبات فنلی گیاه آویشن باغی در نسبت 8 تیمار کلسیم به منیزیم مشاهده شد و با افزایش منیزیم، مقدار ترکیبات فنلی این گیاه نسبت به شاهد کاهش یافت. نسبتهای کلسیم به منیزیم اعمالشده در این پژوهش، بهویژه نسبت 8/0، منجر به افزایش معنیدار متوسط سطح برگ، وزن خشک ریشه و بخش هوایی گیاه آویشن باغی، نسبت به شاهد گردید. در مجموع، میتوان اذعان داشت بهترین نسبتهای کلسیم به منیزیم در محلول غذایی برای رشد این گیاه، نسبتهای 8 و 8/0 و برای تولید ترکیبات فنلی، نسبت 8 تیمار است.
شمارهی مقاله: 1
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
سایر موارد دریافت: 1396/11/27 | پذیرش: 1402/3/30 | انتشار: 1402/10/16
ارسال پیام به نویسنده مسئول