جلد 9، شماره 35 - ( جلد 9 شماره 35- فروردین و اردیبهشت 1399 )                   جلد 9 شماره 35 صفحات 125-115 | برگشت به فهرست نسخه ها

nasibi F, Manuchehri Kalantari K, zare zeinali M, Ahmadi Mousavi E. Effect of Melatonin Premedication on Some Physiological Parameters and Reduction of Oxidative Stress in Tagetes etecta Seedlings under Salt Stress. Plant Process and Function 2020; 9 (35) :115-125
نصیبی فاطمه، منوچهری کلانتری خسرو، زارع زینلی محبوبه، احمدی موسوی عفت السادات. اثر پیش تیمار ملاتونین بر برخی پارامترهای فیزیولوژیکی و کاهش تنش اکسیداتیو در گیاهچه های جعفری زینتی تحت تنش شوری. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1399; 9 (35) :115-125

1- دانشگاه شهید باهنر کرمان ، nasibi2002@yahoo.com
2- دانشگاه شهید باهنر کرمان
شوری یکی از مهم ترین تنش های محیطی است که رشد گیاهان را تحت تاثیر قرار می‌دهد. بسیاری از گیاهان در مرحله گیاهچه به شوری حساس هستند و بنابراین رویش آن ها در مناطق دارای آب شور با مشکلات زیادی همراه است. استفاده از روشها و ترکیبات شیمیایی مختلفی مانند تنظیم کننده های رشد گیاهی می تواند در کاهش اثرات مخرب شوری در گیاهان مفید باشد. این پژوهش برای بررسی اثر ملاتونین بر روی افزایش مقاومت گیاهچه‌های جعفری آفریقایی در برابر شوری انجام شد. به منظور ارزیابی تاثیر سطوح مختلف شوری بر رشد اولیه‌ی گیاهچه‌های گل جعفری (Tagetes erecta)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار به اجرا درآمد. تیمارها شامل دو سطح ملاتونین 25/0 و 5/0 میکرومولار و چهار سطح مختلف محلول نمک کلرید سدیم، با غلظت های 0، 50، 100 و 150 میلی مولار بود. در این پژوهش به طور کلی اثر پیش تیمار ملاتونین بر ویژگی های رشد، بیوشیمیایی و آنتی اکسیدانی گیاهچه جعفری آفریقایی تحت تنش شوری بررسی گردید. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که در برخی پارامترهای بیوشیمیایی مانند کلروفیل و پروتئین، غلظت 25/0 میکرومولار ملاتونین تحت تیمارهای 50، 100 و 150 میلی مولار شوری موثر بود. پیش تیمار گیاهچه‌ها با ملاتونین در هر دو غلظت 25/0 و 5/0 میکرومولار در شرایط شوری مقدار مالون دآلدهیدها و سایر آلدهیدها را کاهش داد. فعالیت آنزیم کاتالاز تحت تنش شوری در برگها افزایش یافت، در حالیکه تنش شوری بر فعالیت آنزیم‌های آسکوربات پراکسیداز و گایاکول پراکسیداز اثر معنی داری نداشت. پیش تیمار با ملاتونین در غلظت 25/0 میکرومولار منجر به افزایش فعالیت آنزیم کاتالاز گیاهان تحت تنش شوری گردید. اما پیش تیمار با ملاتونین فقط در غلظت 25/0 میکرو مولار منجر به افزایش فعالیت آنزیم های آسکوربات پراکسیداز و گایاکول پراکسیداز گیاهان تحت شوری گردید. به طور کلی نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که پیش تیمار گیاهچه های جعفری آفریقایی با ملاتونین موجب افزایش مقاومت گیاهچه جعفری در برابر تنش شوری می شود.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1396/11/11 | پذیرش: 1398/4/5 | انتشار: 1399/2/20