Soori N, Bakhshi D, Rezaei Nejad A, Faizian M. Evaluation of physiological and biochemical responses of some Iranian commercial pomegranate cultivars to salinity stress. Plant Process and Function 2019; 8 (32) :51-68
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-997-fa.html
سوری نصراله، بخشی داود، رضایینژاد عبدالحسین، فیضیان محمد. ارزیابی پاسخهای فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی برخی از ارقام انار تجاری ایرانی به تنش شوری. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1398; 8 (32) :51-68
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-997-fa.html
1- گروه علوم باغبانی دانشگاه گیلان و مربی گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور
2- گروه علوم باغبانی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان ، bakhshi-d@guilan.ac.ir
3- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان
4- گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان
چکیده: (3128 مشاهده)
شوری آب و خاک از مهمترین محدودیتهای رشد و تولید درختان میوه بهشمار میآید. کنترل شوری میتواند یکی از عوامل مدیریت تولید این محصولات باشد و پایداری تولید و استفاده بهینه از زمین و آب را تضمین نماید. لذا، بهمنظور بررسی اثر تنش شوری کلریدسدیم بر خصوصیات فیزیولوژیک و بیوشیمیایی برخی ارقام تجاری انار کشور و شناسایی رقمهای متحمل به شوری، پژوهشی گلخانهای در دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان در سال 1394 انجام شد. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در پنج سطح شوری صفر، 25، 50، 75 و 100 میلیمولار کلریدسدیم و شش رقم انار ملس دانهقرمز اصفهان، ملسیزدی، شیرینشهوار، میخوش یزد، ملس ساوه و ملس یوسفخانی و با سه تکرار صورت پذیرفت. پس از سه ماه اعمال تنش شوری، برخی خصوصیات فیزیولوژیک و بیوشمیایی گیاهان بررسی و اندازهگیری گردید. نتایج پژوهش نشان داد در تیمار شاهد نسبت به 100 میلیمولار کلریدسدیم با افزایش شوری، میزان کلروفیل a (42 درصد)، کلروفیل b (40 درصد)، کلروفیل کل (42 درصد) و کاروتنوئید کل (65 درصد) بهطور معنیداری کاهش و میزان نشت یونی (27 درصد)، مالوندیآلدئید (94 درصد) و آنزیمهای پراکسیداز (506 درصد)، کاتالاز (478 درصد) و آسکوربات پراکسیداز (366 درصد) افزایش معنیداری یافت. همچنین مقایسه میانگین دادههای آزمایش نشان داد تفاوت معنیداری بین ارقام در فاکتورهای اندازهگیریشده وجود دارد. یافتههای پژوهش نشان داد که در شرایط تنش شوری، رقم ملس ساوه در بیشتر صفات مرتبط با تحمل به شوری برتری نشان داد و این رقم نسبت به سایر ارقام ارزیابیشده از تحمل به شوری بالاتری برخوردار بود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنش شوري دریافت: 1396/11/10 | پذیرش: 1397/4/2 | انتشار: 1398/10/29
ارسال پیام به نویسنده مسئول