oraee A, tehranifar A, nezami A, shoor M. Evaluation of biochemical and morphophysiological responses of Viola× wittrockiana to drought and cold stress. Plant Process and Function 2019; 8 (32) :103-120
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-934-fa.html
اورعی عطیه، تهرانی فر علی، نظامی احمد، شور محمود. ارزیابی پاسخهای بیوشیمیایی و مورفوفیزولوژیکی بنفشه (Viola× wittrockiana) به تنش خشکی و سرما. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1398; 8 (32) :103-120
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-934-fa.html
1- دانشگاه فردوسی مشهد
2- دانشگاه فردوسی مشهد ، tehranifar@um.ac.ir
3- دانشگاه فردوسی
چکیده: (2575 مشاهده)
افزایش دما در فصول سرد به دلیل تغییرات اقلیمی، بر بقاء گیاهان زینتی در فضای سبز اثر منفی داشته است. مطالعه حاضر به منظور بررسی اثر تنش خشکی بر مقاومت به سرماو ارزیابی تغییرات مورفوفیزیولوژیکی بر گیاه بنفشه (Viola× wittrockiana) اجرا شد.آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه سطح آبیاری (80%، 60% و 40% ظرفیت زراعی) و ده سطح دمایی (20، 0، 3-، 6-، 9-، 12-، 15-، 18-، 21- و 24- سانتیگراد) در دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. بعد از تیمارهای آبیاری صفاتی نظیر کربوهیدارت، پرولین، میزان کلروفیل (a، b و کل)، کاروتنوئید و محتوای نسبی آب و پس از تیمارهای سرمایی فعالیت آنزیمهای سوپراکسید دیسموتاز،آسکوربات پراکسیداز و میزان فنل کل و در پایان دوره رشد مجدد صفات مرفولوژیکی اندام هوایی و ریشه اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که در گیاهان تحت تنش خشکی، میزان کربوهیدرات، پرولین افزایش و میزان کلروفیل و محتوای نسبی آب به طور معنیداری کاهش یافت. اثرات متقابل تیمارهای آبیاری و دمایی به طور معنیداری فعالیت دو آنزیم را تحت تاثیر قرار دادند. بیشترین فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز و آسکوربات پراکسیداز در سطح آبیاری 40% ظرفیت زراعی و دمای صفر درجه سانتیگراد مشاهده شد، اما با کاهش بیشتر دما از فعالیت این دو آنزیم کاسته شد. در سه سطح آبیاری میزان فنل کل از دمای 20 تا صفر درجه سانتیگراد افزایش یافت و در دمای 24- درجه سانتیگراد به حداقل میزان خود رسید. در مطالعه حاضر، اثر تنش خشکی بر تحمل به یخ زدگی در دماهای مختلف، در گیاه بنفشه متغیر بود. در بین پارامترهای مورد ارزیابی، تیمار 60% ظرفیت زراعی در دمای صفر درجه سانتیگراد با افزایش فعالیت آنزیمها و ترکیبات فنولی منجر به افزایش رشد رویشی و افزایش مقاومت به تنش یخزدگی گیاهان گردید.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
باغبانی دریافت: 1396/8/8 | پذیرش: 1397/2/18 | انتشار: 1398/10/29
ارسال پیام به نویسنده مسئول