جلد 8، شماره 32 - ( جلد 8، شماره 32، 1398 1398 )                   جلد 8 شماره 32 صفحات 364-353 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghahremani Z, Mohammadi S, barzegar T. Effect of paclobutrazol and hydrogen peroxide on growth, quality and yield of melon fruit (Cucumic melo cv. khatooni). Plant Process and Function 2019; 8 (32) :353-364
قهرمانی زهرا، محمدی سمانه، برزگر طاهر. تأثیر محلول‌پاشی پاکلوبوترازول و هیدروژن پراکسید بر رشد، کیفیت و عملکرد میوۀ خربزۀ توده خاتونی. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1398; 8 (32) :353-364

1- دانشگاه زنجان ، z.ghahremani@znu.ac.ir
2- دانشگاه زنجان
 به منظور بررسی تاثیر تنظیم­کننده رشد گیاهی پاکلوبوترازول و هیدروژن پراکسید بر رشد، عملکرد و کیفیت میوه خربزه خاتونی آزمایشی به­صورت طرح بلوک­های کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زنجان در سه تکرار اجرا شد. تیمار­های آزمایشی شامل هرس (شاهد)، تراش بوته و محلول­پاشی هیدروژن پراکسید در سه سطح (5/2، 5 و 5/7 میلی­مولار) و پاکلوبوترازول در سه سطح (10، 20 و 30 میلی­گرم در لیتر) بود که در دو مرحله چهار تا شش برگی و تشکیل میوه اعمال شد. نتایج نشان داد که محلول­پاشی برگی هیدروژن پراکسید موجب افزایش میزان مواد جامد محلول شد. تیمار تراش اثر معنی­داری بر خصوصیات رویشی و کیفیت میوه نداشت اما موجب افزایش عملکرد نسبت به گیاهان شاهد گردید. محلول­پاشی پاکلوبوترازول موجب کاهش رشد و افزایش عملکرد و مواد جامد محلول میوه گردید. با توجه به اینکه بیش­ترین وزن تک میوه، عملکرد و مواد جامد محلول میوه با کاربرد غلظت 10 میلی­گرم در لیتر پاکلوبوترازول در مرحله چهار تا شش برگی به دست آمد و کم­ترین طول بوته نیز در این غلظت مشاهده شد می­توان محلول­پاشی 10 میلی­گرم در لیتر پاکلوبوترازول در مرحله چهار تا شش برگی را روشی جایگزین برای عمل تراش بوته­ها که یک روش وقت گیر و پر هزینه برای کشاورزان است، پیشنهاد کرد. استفاده از غلظت 5/7 میلی­مولار هیدروژن­پراکسید موجب افزایش چشمگیر میزان مواد جامد محلول و ساکارز نسبت به شاهد شده که استفاده از این غلظت برای بهبود کیفیت میوه خربزه توصیه می­شود.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: باغبانی
دریافت: 1396/5/28 | پذیرش: 1397/5/3 | انتشار: 1398/10/29