جلد 8، شماره 30 - ( جلد 8 شماره 30- خرداد و تیر 1398 )                   جلد 8 شماره 30 صفحات 351-341 | برگشت به فهرست نسخه ها

Harirforoush M, Sorooshzadeh A, GHANATI F. Study the growth and biochemical characteristics of canola under flooded conditions, using potassium nitrate and polyamines putrescine. Plant Process and Function 2019; 8 (30) :341-351
حریرفروش مهسا، سروش زاده علی، قناتی فائزه. بررسی تأثیر نیترات پتاسیم و پلی آمین پوترسین بر برخی از خصوصیات رویشی و بیوشیمیایی کلزا تحت شرایط تنش غرقابی. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1398; 8 (30) :341-351

1- دانشگاه تربیت مدرس
2- دانشگاه تربیت مدرس ، SOROOSH@MODARES.IR

با توجه به اینکه تاکنون در مورد تاثیر مصرف نیترات پتاسیم و پلی آمین پوترسین بر ویژگی‏های رویشی گیاه کلزا و تغییرات بیوشیمیایی آن در شرایط تنش غرقابی مطالعه‏ای نشده، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی در چهار تکرار در گلخانه اجرا شد. فاکتورهای این آزمایش شامل تنش غرقابی در دو سطح (I0= عدم غرقاب، I1= غرقاب به مدت 10 روز) و محلول پاشی نیترات پتاسیم و پلی­آمین پوترسین در پنج سطح (M0= عدم محلول پاشی، M1= غلظت 10 پی پی ام نیترات پتاسیم، M2= غلظت 20 پی پی ام نیترات پتاسیم، M3= غلظت 10 پی پی ام پلی آمین پوترسین، M4= غلظت 20 پی پی ام پلی آمین پوترسین) بود. نتایج نشان داد که اثرات اصلی تنش غرقابی و محلول پاشی نیترات پتاسیم و پلی آمین پوترسین بر ارتفاع بوته، تعداد برگ، سبزینگی برگ، وزن خشک کل گیاه و فعالیت آنزیم ها (کاتالاز، پراکسیداز و سوپر اکسید دیسموتاز) معنی دار بود. طبق نتایج به دست آمده بیشترین افزایش صفات مورفولوژی تحت محلول­پاشی 20 پی پی ام نیترات پتاسیم و 20 پی پی ام پلی­آمین پوترسین حاصل شد. همچنین محلول­پاشی 20 پی پی ام نیترات پتاسیم موجب بیشترین افزایش در فعالیت آنزیم‌های کاتالاز، پراکسیداز و سوپر اکسید دیسموتاز شد.بنابراین با استفاده از نیترات پتاسیم و پلی­آمین پوترسین اثرات تنش غرقابی را کاهش داد.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنظیم کننده های رشد گیاهی
دریافت: 1396/4/24 | پذیرش: 1396/11/7 | انتشار: 1398/5/1