1- ، F-Amini@araku.ac.ir
چکیده: (16323 مشاهده)
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه اراک، کد پستی 8349-8-38156
(تاریخ دریافت: 20/08/1391 ؛ تاریخ پذیرش: 14/2/1392)
چکیده:
شوری یک تنش محیطی است که مانع اصلی بازدهی محصولات کشاورزی در جهان است. Salsola arbuscula یک گیاه هالوفیت و مقاوم به شوری میباشد. لذا این تحقیق با هدف بررسی مکانیسم مقاومت به شوری با مطالعه تغییرات رشد و بررسی میکروسکوپی کالوسها انجام گرفت. بدین منظور ابتدا بذر گیاه در محیط کشت MS کشت گردید و پس از 2 ماه از جداکشت ریشه در محیط کشت MS حاوی ترکیبات هورمونی (1mgL-1) Kin و 2,4-D (1mgL-1) کالوس تهیه شد. پس از دو مرحله واکشت کالوسها و تکثیر آنها کالوسها به محیط کشت قبلی همراه با غلظتهای مختلف نمک (0، 100، 200، 300 و400 میلیمولار) منتقل و پس از یک ماه نگهداری در شرایط این ویترو، وزنتر و خشک، میزان آب نسبی کالوس، میزان رشد نسبی کالوس، شاخص حساسیت و ابعاد سلولها اندازهگیری شدند. نتایج نشان داد با افزایش غلظت NaCl رنگ کالوسها تغییر کرده و نکروزه شدن آنها بیشتر و سریعتر رخ داد. همچنین با افزایش غلظت NaCl وزنتر و خشک، میزان آب کالوس، میزان رشد نسبی و شاخص حساسیت کاهش یافت و میزان کاهش در وزنتر بیشتر از وزن خشک بود. کاهش طول، عرض و مساحت سلولها نیز با افزایش تنش مشاهده گردید. تأثیر تنش شوری بر کاهش طول سلولها نسبت به عرض سلولها بیشتر بود. در مجموع کالوس با کاهش رشد و اندازه سلولها توانسته است در برابر شوری مقاومت کند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
بیوتکنولوژی دریافت: 1392/3/22 | پذیرش: 1392/6/23 | انتشار: 1392/6/23
ارسال پیام به نویسنده مسئول