جلد 8، شماره 30 - ( جلد 7 شماره 30- خرداد و تیر 1398 )                   جلد 8 شماره 30 صفحات 95-113 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Kashani A, Pirdashti H, Biparva P, Emadi S M. Response of morphological and physiological traits of canola (Brassica napus L.) to application of stabilized zero-valent iron nanoparticles under salinity stress. j.plant proc. func.. 2019; 8 (30) :95-113
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-822-fa.html
کاشانی آزاده، پیردشتی همت اله، بی پروا پوریا، عمادی سید مصطفی. پاسخ صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی کلزا (Brassica napus L.) به کاربرد نانوذرات آهن صفرظرفیتی پایدارشده تحت تنش شوری. مجله فرآیند و کارکرد گیاهی. 1398; 8 (30) :95-113

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-822-fa.html


1- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
2- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری ، pirdasht@yahoo.com
چکیده:   (143 مشاهده)

به منظور مطالعه تأثیر نانوذرات آهن صفرظرفیتی پایدارشده بر صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی کلزا (Brassica napus L.) رقم هایولا 401 تحت تنش شوری، پژوهشی در شرایط کنترل شده به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار به اجرا در آمد. در مرحله اول نانوذرات آهن صفرظرفیتی پایدارشده سنتز و در مرحله دوم غلظت بهینه آن تعیین شد. در مرحله سوم نیز اثر سه سطح کودی شاهد، نانوذرات آهن صفرظرفیتی پایدارشده در غلظت بهینه و کی‌لیت (شلات) آهن در سطوح مختلف شوری (0، 30، 60، 90 و 120 میلی­مولار با استفاده از نمک کلرید سدیم) در شرایط هیدروپونیک مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج حاصل از مرحله مقدماتی تیمار 16 میلی­گرم بر لیتر به عنوان غلظت بهینه نانوذرات آهن صفرظرفیتی سنتز شده تعیین شد. همچنین معادلات رگرسیونی بدست آمده نشان داد که پس از کاربرد نانوذرات آهن صفرظرفیتی پایدارشده با افزایش سطح شوری شیب کاهشی طول ریشه­چه، قطر ساقه، وزن خشک گیاه، وزن خشک ریشه­چه و کلروفیل a+b (به ترتیب باشیب ملایم 0183/0-، 011/0-، 0064/0-، 0022/0- و 0027/0- واحد) و شیب افزایشی نشت الکترولیت ( 0743/0 واحد) نسبت به شاهد و کی‌لیت آهن کمتر بود. همچنین بیشترین میزان فعالیت آنزیم­های آنتی­اکسیدانی کاتالاز (CAT) و گیاکول پراکسیداز (GPX) تا سطح 90 میلی­مولار و آسکوربات پراکسیداز (APX) تا سطح 120 میلی­مولار طی کاربرد نانوذرات آهن صفرظرفیتی پایدارشده بدست آمد. در مجموع، نتایج بیانگر اثربخشی مثبت نانوذرات آهن صفرظرفیتی پایدارشده همراه با افزایش سطح شوری در بهبود رشد گیاه کلزا در مقایسه با شاهد و کی‌لیت آهن بود.

متن کامل [PDF 623 kb]   (33 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: ۱۳۹۵/۱۲/۲۳ | پذیرش: ۱۳۹۶/۷/۴ | انتشار: ۱۳۹۸/۵/۱

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به انجمن فیزیولوژی گیاهی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2019 All Rights Reserved | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb