جلد 7، شماره 26 - ( جلد 7 شماره 25 1397 )                   جلد 7 شماره 26 صفحات 56-45 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rezaee F, Lahouti M, Maleki M, Ganjeali A. Variations of sulforaphane and activity of some antioxidant enzymes in response to jasmonate in Lepidium draba L. seedlings. Plant Process and Function 2018; 7 (26) :45-56
رضائی فاطمه، لاهوتی مهرداد، ملکی محمود، گنجعلی علی. تغییرات محتوای سولفورافان و فعالیت برخی آنزیم‌های آنتی‌اکسیدان گیاهچه‌های ازمک (Lepidium draba L.) در پاسخ به جاسمونات. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1397; 7 (26) :45-56

1- دانشگاه فردوسی- دانشکده علوم پایه- گروه زیست شناسی
2- دانشگاه فردوسی- دانشکده علوم پایه- گروه زیست شناسی ، mlahouti@um.ac.ir
3- کرمان- انتهای بزرگراه هفت باغ علوی- دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته- گروه بیوتکنولوژی
4- مشهد- دانشگاه فردوسی- دانشکده علوم پایه- گروه زیست شناسی

سولفورافان یک ایزوتیوسیانات مشتق شده از گلوکورافانین (نوعی گلوکوزینولات) تحت هیدرولیز آنزیم میروزیناز است که دارای  خواص دارویی متعددی از جمله فعالیت ضد توموری در انسان است. این گلوکوزینولات در گیاه ازمک از خانواده شب­بو دارای تجمع زیادی است. هدف از انجام این پژوهش، بررسی تغییرات محتوای سولفورافان، فلاونوئیدهای کل و آنتوسیانین و همچنین بررسی فعالیت آنزیم­های کاتالاز و پراکسیداز در گیاهچه­های پنج روزه ازمک پس از تیمار با غلظت­های مختلف هورمون جاسمونات بود. نتایج بدست آمده از این مطالعه حاکی از عدم تغییر محتوای سولفورافان پس از 48­ ساعت تیمار با جاسمونات و در عین حال کاهش محتوای آن در تیمار با غلظت­های 50 و 100 میکرومولار جاسمونات پس از گذشت 72 ­ساعت بود. از طرف دیگر، محتوای فلاونوئید کل در گیاهچه­های تیمار شده با غلظت­های 50 و 100 میکرومولار جاسمونات در هر دو زمان تیمار افزایش یافت و محتوای آنتوسیانین نیز در گیاهچه­های تحت تیمار 72 ساعت نسبت به نمونه شاهد به طور معنی­داری افزایش نشان داد. علاوه بر این، فعالیت آنزیم­های کاتالاز و پراکسیداز در هر دو زمان تیمار (بجز فعالیت پراکسیداز پس از تیمار72­ ساعت با غلظت 50 میکرومولار جاسمونات) کاهش یافت. در مجموع چنین استنباط می­شود که تاثیر جاسمونات به عواملی نظیر غلظت هورمون، مدت زمان اعمال تیمار و نوع مسیر بیوسنتزی متابولیت­ها وابسته است. به علاوه چنین بنظر می­رسد، تحت تیمار با جاسمونات، سیستم آنتی­اکسیدانی این گیاه بیشتر از طریق مسیر فنیل پروپانوئید تقویت می­شود.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنظیم کننده های رشد گیاهی
دریافت: 1395/12/21 | پذیرش: 1396/3/16 | انتشار: 1397/8/29