آنغوزه با نام علمی ferula assa_ foetida L. متعلق به تیره چتریان میباشد. گیاه دارویی آنغوزه مخزن غنی از متابولیتهای ثانویه و مواد موثره اولیه بسیاری از داروها میباشد. مواد مذکور اگر چه اساسا با هدایت فرآیندهای ژنتیکی ساخته میشوند ولی ساخت آنها بطور بارزی تحت تاثیر عوامل محیطی قرار میگیرد. در این پژوهش رابطه بین ارتفاع از سطح دریا و برخی خصوصییات فیزیکو شیمیایی خاک به عنوان فاکتورهای مهم و اثرگدار بر مقادیر کمی و کیفی اسانس و همچنین مقدار صمغ گونه Ferula assa foetida در رویشگاههای طبیعی استانهای فارس، خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور ابتدا سه رویشگاه طبیعی این گونه به ترتیب (سپیدان، بهبهان، تنگ سرخ) با ارتفاعهای مختلف از سطح دریا مشخص شد. بعد از تهیه نمونه از ریشه یا قاعده ساقه و تعیین مقدار وزن صمغ گیاه مذکور، استخراج اسانس به روش تقطیر با آب با دستگاه کلونجر انجام گردید. سپس برای تعیین ترکیبهای تشکیل دهنده اسانس از دستگاه GC و GC/MS استفاده گردید. تجزیه و تحلیل های بدست آمده با نرم افزار SAS نسخه 2/9 انجام شد. درصد اسانس و صمغ هر سه رویشگاه با افزایش ارتفاع از سطح دریا، کاهش قابل ملاحظه ای را نشان داد که می توان آن را به عوامل محیطی از جمله خاک، آب و هوا، رطوبت و همچنین ارتفاع نسبت داد .همچنین نتایج نشان داد که رویشگاه بهبهان( خوزستان) با 68/3 درصد بیشترین مقدار اسانس را در مقایسه با سایر رویشگاهها داشت. و ترکیبهای عمده در اسانس رویشگاه خوزستان دارای کیفیت بهتری بود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |