جلد 8، شماره 30 - ( جلد 8 شماره 30- خرداد و تیر 1398 )                   جلد 8 شماره 30 صفحات 135-125 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

abyar S, fakheri B A, mahdi nazhad N. Ecological factors affecting the South West of the country on the gum and essential oil composition ferula asa foetida. Plant Process and Function 2019; 8 (30) :125-135
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-811-fa.html
آبیار سیما، فاخری براتعی، مهدی نژاد نفیسه. تاثیر عوامل اکولوژیکی رویشگاه‌های جنوب غرب کشور بر مقدار صمغ و ترکیب‌های شیمیایی اسانس گیاه دارویی آنغوزه . فرآیند و کارکرد گیاهی. 1398; 8 (30) :125-135

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-811-fa.html


1- دانشگاه زابل
2- دانشگاه زابل ، nmahdinezhad52@uoa.ac.ir
چکیده:   (5827 مشاهده)

آنغوزه با نام علمی ferula assa_ foetida L. متعلق به تیره چتریان می­باشد. گیاه دارویی آنغوزه مخزن غنی از متابولیت­های ثانویه و مواد موثره اولیه بسیاری از داروها می­باشد. مواد مذکور اگر چه اساسا با هدایت فرآیندهای ژنتیکی ساخته می­شوند ولی ساخت آنها بطور بارزی تحت تاثیر عوامل محیطی قرار می­گیرد. در این پژوهش رابطه بین ارتفاع از سطح دریا و برخی خصوصییات فیزیکو شیمیایی خاک به عنوان فاکتورهای مهم و اثرگدار بر مقادیر کمی و کیفی اسانس و همچنین مقدار صمغ گونه Ferula assa foetida در رویشگاه­های طبیعی استان­های فارس، خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور ابتدا سه رویشگاه طبیعی این گونه به ترتیب (سپیدان، بهبهان، تنگ سرخ) با ارتفاع­های مختلف از سطح دریا مشخص شد. بعد از تهیه نمونه از ریشه یا قاعده ساقه و تعیین مقدار وزن صمغ گیاه مذکور، استخراج اسانس به روش تقطیر با آب با دستگاه کلونجر انجام گردید. سپس برای تعیین ترکیب­های تشکیل دهنده اسانس از دستگاه GC و GC/MS استفاده گردید. تجزیه و تحلیل های بدست آمده با نرم افزار SAS نسخه 2/9 انجام شد. درصد اسانس  و صمغ هر سه رویشگاه با افزایش ارتفاع از سطح دریا، کاهش قابل ملاحظه ای را نشان داد که می توان آن را به عوامل محیطی از جمله  خاک، آب و هوا، رطوبت و همچنین ارتفاع نسبت داد .همچنین نتایج  نشان داد که رویشگاه بهبهان( خوزستان) با 68/3 درصد بیشترین مقدار اسانس را در مقایسه با  سایر رویشگاه­ها داشت. و ترکیب­های عمده در اسانس رویشگاه خوزستان دارای کیفیت بهتری بود.

متن کامل [PDF 712 kb]   (1526 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر موارد
دریافت: 1395/12/12 | پذیرش: 1396/8/17 | انتشار: 1398/5/1

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فرآیند و کارکرد گیاهی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb