جلد 7، شماره 27 - ( جلد 7 شماره 27 1397 )                   جلد 7 شماره 27 صفحات 18-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

almi Z, shariati M, Hosseini Tafreshi S A. Effects of Transient Silencing of HSP90, HSP70 and smHSP on Chlorophyll a fluorescence of Nicotiana benthamiana during Adaptation to Salinity Stress. Plant Process and Function 2019; 7 (27) :1-18
علمی زهره، شریعتی منصور، حسینی تفرشی سید علی. بررسی تاثیر خاموش سازی ژنهای HSP90، HSP70 و smHSP با استفاده از کینتیک فلوئورسنس کلروفیل a در گیاه Nicotiana benthamiana در پاسخ به تنش شوری. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1397; 7 (27) :1-18

1- اصفهان، دانشگاه اصفهان، کروه زیست شناسی
2- کاشان، دانشگاه کاشان، دانشکده شیمی، گروه بیوتکنولوژی، کدپستی ۸۷۳۱۷۵۳۱۵۳

پروتئین های HSP (Heat Shock Proteins)، پروتئین های تنشی هستند که در پاسخ به بسیاری از تنش های محیطی از جمله شوری در سلول ها بیان شده و سبب حفاظت از سلول می شوند. در میان آنها HSP90، HSP70 و smHSP نقش مهمی را در سلول ایفا می کنند. در این تحقیق، ژن های HSP90، HSP70 و smHSP از گیاه مقاوم به شوری کور (Capparis spinosa) انتخاب و از روش خاموش سازی ژن با القا ویروسی (Virus Induced Gene Silencing) به منظور بررسی نقش آنها استفاده گردید. پس از توقف بیان ژن ها در گیاه تنباکو Nicotiana benthamiana با کمک وکتور ویروسی pTRV2 حاوی قطعات ژنی گیاه کور، گیاهان تحت تنش شوری 100 میلی مولار نمک قرارگرفتند. پس از سه هفته میزان شاخص های مربوط به کینتیک فلوئورسنس کلروفیل a نمونه ها اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد که خاموش سازی ژن HSP70 به ویژه پس از اعمال تنش شوری نسبت به دو ژن HSP90 و smHSP سبب کاهش قابل ملاحظه ای در شاخص های FV/Fo، ψo، φEo، φRo، Sm/t Fm، ψo/(1-ψo) و PIABS در گیاه تنباکو شده است. از طرفی میزان اتلاف انرژی در کل مراکز واکنش نسبت به مراکز فعال واکنش (DIO/RC) به خصوص پس از اعمال تنش شوری در این گیاه افزایش مشخصی را نشان می دهد. با توجه به نتایج به نظر می رسد که در میان ژن های HSP مورد بررسی، خاموش سازی HSP70 سبب اسیب های شدید در مراکز واکنش فتوسیستم II به خصوص پس از تنش شوری داشته است.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1395/11/30 | پذیرش: 1396/3/27 | انتشار: 1396/11/3