جلد 7، شماره 27 - ( جلد 7 شماره 27 1397 )                   جلد 7 شماره 27 صفحات 218-209 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nozari E, Asghari-Zakaria R, Jahanbakhsh S, Zare N. The effect of steroidal progesterone hormone on seedling growth, antioxidant enzymes and callus induction in German Chamomile (Matricaria chamomilla L.). Plant Process and Function 2019; 7 (27) :209-218
نوذری الناز، اصغری زکریا رسول، جهانبخش سدابه، زارع ناصر. تأثیر هورمون استروئیدی پروژسترون بر رشد گیاهچه، فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدان و کالوس‌زایی در گیاه بابونه آلمانی (Matricaria chamomilla L.). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1397; 7 (27) :209-218

1- دانشگاه محقق اردبیلی
2- دانشگاه محقق اردبیلی ، r-asghari@uma.ac.ir

به منظور بررسی تأثیر هورمون‌ استروئیدی پروژسترون بر رشد گیاهچه و میزان فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدان و همچنین تأثیر آن بر کالوس‌زایی از ریزنمونه برگ در گیاه بابونه آلمانیMatricaria chamomilla L.، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با استفاده از غلظت‌های مختلف هورمون‌ پروژسترون (0، 01/0، 1/0، 1 و 10 میلی‌گرم در لیتر) به تنهایی و یا به همراه غلظت ثابتی از فیتوهورمون‌های نفتالین استیک اسید (NAA) و بنزیل‌آمینوپورین (BAP) در محیط کشت MS در سه تکرار انجام گرفت. نتایج نشان داد که اثر غلظت هورمون پروژسترون بر تمامی صفات مورد بررسی در گیاهچه‌های 40 روزه‌ی بابونه در سطح احتمال یک درصد معنی‌دار بود. این هورمون در غلظت پایین 01/0 میلی‌گرم در لیتر موجب افزایش طول گیاهچه، وزن گیاهچه و وزن ریشه و در غلظت‌های 1/0، 1 و 10 میلی‌گرم در لیتر موجب افزایش فعالیت آنزیم پراکسیداز و پلی‌فنل‌اکسیداز و در غلظت 1/0 و 1 میلی‌گرم در لیتر موجب افزایش فعالیت آنزیم کاتالاز گردید. علی‌رغم اینکه ریزنمونه‌های برگ کشت شده بعد از گذشت یک تا دو هفته در همه‌ی محیط‌ها به القای کالوس پاسخ دادند ولی رشد آن‌ها بسته به وجود فیتوهورمون‌ها و غلظت هورمون‌ پروژسترون متفاوت بود. بیشترین وزن تر کالوس از ریزنمونه برگ در غلظت 01/0 میلی‌گرم در لیتر این هورمون به همراه فیتوهورمون‌های NAA و BAP با اختلاف معنی‌دار از تیمار شاهد به دست آمد. این هورمون در غیاب فیتوهورمون‌هایی مانند BAP و NAA توانست کالوس‌زایی‌ را در ریزنمونه برگ این گیاه القاء کند ولی میزان رشد کالوس به مراتب کمتر از زمانی بود که همراه با BAP و NAA در محیط کشت مورد استفاده قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان می‌دهد که این هورمون می‌تواند در بهینه کردن شرایط رشد گیاه در شرایط کشت درون شیشه‌ای مورد استفاده قرار ‌گیرد.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنظیم کننده های رشد گیاهی
دریافت: 1395/11/8 | پذیرش: 1396/3/30 | انتشار: 1397/11/14