با توجه به ضعیف بودن بذر استویا (Stevia rebaudiana Bertoni) و جوانهزنی دشوار آن، هدف از این تحقیق، بررسی اثر انواع پرایمینگ بر جوانهزنی و رشد گیاهچه و برخی از ترکیبات موجود در برگ استویا در محیط حاوی اسید جیبرلیک بود. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه اجرا شد. تیمارها شامل غلظتهای مختلف اسید جیبرلیک (صفر، 25 و 50 میلیگرم در لیتر) و پرایمینگ بذر به صورت هیدرو، هورمون (اسید جیبرلیک 2/0 میلیگرم در لیتر) و اسمو (نیترات پتاسیم سه درصد) به مدت 18 ساعت بود. میزان ترکیبات مؤثره توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی مورد اندازهگیری قرار گرفت. فعالیت آنزیمهای هیدرولیتیک و آنزیمهای آنتی اکسیدانت گیاهچهها نیز اندازهگیری شد. بیشترین سرعت جوانهزنی در پیش تیمار اسمو پرایمینگ به دست آمد. بیشترین میزان فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسمیوتاز در هیدروپرایمینگ (47٪ افزایش نسبت به شاهد) و مالوندیآلدهید (50٪ افزایش) در هیدرو و اسموپرایمینگ و کاتالاز (38٪ افزایش) و پراکسیداز در هیدرو پرایمینگ (53٪ درصد افزایش) در غلظت صفر میلیلیتر اسید جیبرلیک اندازهگیری شد. بیشترین میزان آنزیم آلفا آمیلاز (41٪ در افزایش) با پیش تیمار هورمون و در غلظت 50 میلیگرم از اسید جیبرلیک به دست آمد. بیشترین میزان آلفاکادینول (26٪ افزایش)، متیل سالیسیلات (36٪ افزایش) و سافرانال (40٪ افزایش)، همچنین کربوهیدرات (23٪ افزایش) و پروتئین (26٪ افزایش) در تیمار هورمون پرایمینگ و در غلظت 50 میلیگرم بر لیتر اسید جیبرلیک مشاهده شد. . در این پژوهش برای دستیابی به حداکثر میزان ترکیبات مؤثره، غلظت 50 میلیلیتر اسید جیبریک در پیشتیمار با هورمون مناسب تشخیص داده شد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |