شوری یکی از موانع اصلی افزایش تولید محصولات زراعی است. بر این اساس، به منظور ارزیابی محلولپاشی پرولین و اسید سالیسیلیک در کاهش اثرات شوری بر گیاه سویا (Glycine max L.)، آزمایشی به صورت اسپیلیت پلات در قالب طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار در سال 1395 در جعبههای کاشت در فضای باز دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد اجرا شد. عامل اصلی شامل آبیاری با آب شور و با هدایتهای الکتریکی 2 (آب مزرعه)، 5 و 10 دسی زیمنس بر متر و عامل فرعی محلولپاشی با 10 میلیمولار پرولین، اسید سالیسیلیک 3 میلی مولار، ترکیب پرولین 10 میلیمولار با اسید سالیسیلیک 3 میلیمولار و شاهد (محلولپاشی با آب) بودند. نتایج نشان داد اثرات اصلی سطح شوری 5 و 10 دسیزیمنس بر متر کلرید سدیم به ترتیب باعث افزایش و کاهش رنگیزههای فتوسنتزی نسبت به شاهد شدند. تحت تنش شوری محتوای پرولین و قندهای محلول افزایش یافتند، در حالیکه شاخص پایداری غشا و محتوای نسبی آب برگ کاهش یافتند. اثر متقابل سطوح شوری و تیمارهای محلولپاشی نشان داد که سطح 5 دسیزیمنس بر متر کلرید سدیم و تیمار ترکیبی پرولین و اسید سالیسیلیک بالاترین محتوای کلروفیل b، کاروتنویید و پرولین را با افزایش به ترتیب 93، 53 و 143 درصد نسبت به شاهد داشتند. شاخص پایداری غشا و محتوای نسبی آب در سطح شوری 100 میلیمولار و محلولپاشی با آب به ترتیب کاهش 63 و 38 درصدی نسبت به شاهد داشتند. بنابراین محلولپاشی پرولین 10 میلیمولار به همراه اسید سالیسیلیک 3 میلیمولار بر شاخصهای فیزیولوژیک سویا به عنوان بهترین تیمار جهت کاهش اثرات سمی شوری شناخته شد. بنابراین، کاربرد پرولین به عنوان املاح سازگار در تنظیم اسمزی گیاه و اسیدسالیسیلیک نقش حفاظتی از طریق واکنشهای فیزیولوژیکی تحت تنش شوری موثر میباشد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |