daeihassani B, abedini M, shahinfar Z. Effect of salicylic acid Effect of application of salicylic acid and potassium silicate on some morphological, physiological and biochemical traits in wheat (Triticum aestivum L.) grown under salt stress. Plant Process and Function 2019; 8 (29) :43-58
URL:
http://jispp.iut.ac.ir/article-1-716-fa.html
دایی حسینی بهرخ، عابدینی معصومه، شاهین فر زهرا. تاثیر کاربرد اسید سالیسیلیک و سیلیکات پتاسیم بر برخی پاسخهای مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گندم (Triticum aestivum L.) در شرایط تنش شوری. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1398; 8 (29) :43-58
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-716-fa.html
1- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه ، دانشگاه پیام نور، ایران ، hasani.bio@gamil.com
2- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه ، دانشگاه پیام نور، ایران
چکیده: (3863 مشاهده)
شوری آب و خاک از عوامل کاهش دهنده رشد و عملکرد بسیاری از محصولات کشاورزی در ایران میباشد. بنابراین، ترکیبات زیادی در زمینه کاهش اثرات زیانآور این تنش، مورد استفاده قرار گرفتهاند. این پژوهش بهمنظور بررسی اثرات اسید سالیسیلیک و سیلیکاتپتاسیم بر کاهش اثرات منفی تنش شوری در گندم انجام شده است. آزمایش بهصورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با اضافه کردن 100 میلیمولار کلرید سدیم و 14 میلیگرم در لیتر اسید سالیسیلیک و 15 میلیگرم در لیتر سیلیکات پتاسیم به محلول غذایی اجرا گردید. کشت گیاهان در شرایط هیدروپونیک، با استفاده از محلول غذایی هوگلند انجام گرفت. نتایج نشان داد که در گیاهان تیمار شده با شوری، وزن تر و خشک، غلظت کلرفیلهای a،b و کل، کاروتنوئیدها و پروتئین کل درمقایسه باگیاهان شاهد به طور معنیدار کاهشیافت،درحالی که شوری منجر به افزایش معنیدار غلظت قندهای محلول، مالوندیآلدئید و پراکسیدهیدروژن گردید. همچنین، فعالیت آنزیمهای کاتالاز، سوپراکسیددیسموتاز و پراکسیداز نیز بهطور معنیدار افزایش یافت. طبق نتایج بهدست آمده، کاربرد اسید سالیسیلیک و سیلیکات پتاسیم درشرایط شوری موجب کاهش فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان، پراکسیداسیون لیپیدهای غشاء و سطح پراکسیدهیدروژن شد. با این حال، شاخصهای رشدی مورد مطالعه، غلظت رنگیزههای فتوسنتزی، غلظت قندهای محلول و پروتئین کل با کاربرد ترکیبات ذکر شدهدرشرایط شوری بهطور قابلتوجهی افزایش نشان دادند. بررسی مقایسهای پاسخ سیستم آنتیاکسیدانی گیاه گندم تحت تنش شوری به کاربرد ترکیبات ذکر شده، تفاوت چندانی بین تیمارها در فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز نشان نداد، با این حال کاهش فعالیت آنزیم کاتالاز ریشه و اندام هوایی و نیز کاهش در فعالیت پراکسیداز اندام هوایی با کاربرد اسید سالیسیلیک در مقایسه با کاربرد سیلیکات پتاسیم مشاهده شد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تنش شوري دریافت: 1395/8/9 | پذیرش: 1396/8/17 | انتشار: 1398/2/28
ارسال پیام به نویسنده مسئول