جلد 8، شماره 29 - ( جلد 8 شماره 29 1398 )                   جلد 8 شماره 29 صفحات 203-193 | برگشت به فهرست نسخه ها

Arshad M, Nazarideljo M J, haghshenas M. Effect of potassium and calcium foliar application on quantity and quality of strawberry (ragaria x ananassa Duch cv. Selva). Plant Process and Function 2019; 8 (29) :193-203
ارشد موسی، نظری دلجو محمدجواد، حق شناس مسعود. تأثیر محلول‌پاشی پتاسیم وکلسیم بر کمیت و کیفیت توت فرنگی (Fragaria x ananassa Duch cv. Selva). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1398; 8 (29) :193-203

1- دانشگاه آزاد اسلامی ، mo_arshad2002@yahoo.com
2- دانشگاه آزاد اسلامی

این آزمایش به­منظور بررسی تأثیر محلول­پاشی نسبت­های مختلف پتاسیم به کلسیم (5/1 و 1، 5/0) بر پارامترهای رشدونموی، عملکرد و کیفیت میوه توت فرنگی رقم سلوا در سیستم­ بدون خاک بر پایه طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار اجرا گردید. نتایج آزمایش بیانگر تأثیر معنی‌دار محلول­پاشی نسبت‌های مختلف پتاسیم به کلسیم بر ظرفیت فتوسنتزی، ظرفیت آنتی‌اکسیدانی آنزیمی و غیرآنزیمی و عملکرد بوته بود. برهمین اساس بیشترین ظرفیت فتوسنتزی شامل سطح برگ (2060 سانتی متر مربع در بوته)، هدایت روزنه­ای (405/7 میلی مول بر متر مربع در ثانیه) و محتوای کلروفیل (18/04 میکرو گرم بر گرم وزن تر) و همچنین عملکرد بوته (92/6 گرم در بوته) در تیمار 1/5 (حاوی پتاسیم بیشتر) در مقایسه با تیمارهای شاهد (محلول­پاشی آب مقطر) و تیمارهای 0/5 و 1 مشاهده گردید. همچنین بیشترین ظرفیت آنتی اکسیدانی آنزیمی (پروکسیداز و کاتالاز) و غیر آنزیمی (فنل کل، ویتامین ث)، مواد جامد محلول در تیمار 1/5 و کمترین کاهش وزن میوه در تیمارهای حاوی کلسیم بیشتر در مقایسه با پتاسیم حاصل گردید. براساس نتایج آزمایش، با توجه به تأثیر مثبت محلول­پاشی نسبت­های مختلف پتاسیم به کلسیم بر صفات کمی و کیفی توت فرنگی (سلوا)، ضمن بررسی آزمایشات تکمیلی طی مراحل مختلف رشد و نموی توت فرنگی تحت تأثیر تیمارهای مورد بررسی، محلول­پاشی حاوی نسبت بهینه عناصر پتاسیم و کلسیم به­عنوان تغذیه تکمیلی در کشت­های گلخانه­ای بویژه در صورت بروز مشکلات عدم یا کاهش جذب عناصر از بستر کشت توصیه می­گردد.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: باغبانی
دریافت: 1395/8/5 | پذیرش: 1396/8/3 | انتشار: 1398/2/28