جلد 7، شماره 23 - ( جلد 7، شماره 23 1397 )                   جلد 7 شماره 23 صفحات 192-179 | برگشت به فهرست نسخه ها

Jamshidi P, baradaran Firoozabadi M, Oloumi H, Naghavi H. Comparation the effect of zinc and calcium foliar application on agronomical and physiological characteristics of safflower in foliar and soil treatmens of lead. Plant Process and Function 2018; 7 (23) :179-192
جمشیدی پریسا، برادران فیروزآبادی مهدی، علومی حکیمه، نقوی هرمزد. مقایسه اثرات محلول پاشی کلسیم و روی بر خصوصیات زراعی و فیزیولوژیکی گلرنگ در جذب برگی و خاکی سرب. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1397; 7 (23) :179-192

1- گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران
2- گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران ، mbaradaran@Shahroodut.ac.ir
3- گروه اکولوژی، پژوهشگاه علوم و تکنولوژی پیشرفته و علوم محیطی، دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته، کرمان، ایران
4- بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کرمان، ایران

به منظور بررسی تأثیر محلول­پاشی روی و کلسیم بر صفات فیزیولوژیکی و زراعی گیاه گلرنگ در تنش سرب، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه مرکز تحقیقات کشاورزی کرمان اجرا شد. تیمارها شامل چهار روش کاربرد سرب (شاهد، کاربرد خاکی سرب، محلول­پاشی سرب و کاربرد توام خاکی و محلول­پاشی سرب)، محلول­پاشی روی در سه غلظت (صفر، 10 و 20 میلی­مولار) و محلول­پاشی کلسیم در دو سطح (صفر و 10 میلی­مولار)  بود. نتایج نشان داد که در تنش سرب، محتوای آب نسبی برگ، عملکرد دانه و عملکرد روغن گیاه گلرنگ کاهش یافت و فعالیت آنزیم پراکسیداز، قندهای محلول، درصد پروتئین دانه و تجمع سرب در برگ و ریشه گیاه افزایش معنی­داری نشان داد. کاربرد توام خاکی و محلول­پاشی سرب اثرات منفی بیشتر از جذب برگی و خاکی سرب به تنهایی داشت. در تنش سرب، محلول­پاشی روی فعالیت آنزیم پراکسیداز، محتوای آب نسبی برگ، قندهای محلول، درصد پروتئین دانه، عملکرد روغن و عملکرد دانه را به طور معنی­داری افزایش داد در حالی که تجمع سرب در برگ و ریشه کاهش یافت. کاربرد کلسیم سبب افزایش عملکرد روغن و کاهش میزان تجمع سرب در برگ در تیمار تنش سرب گردید. بنابراین به نظر می­رسد کلسیم و روی به وسیله بهبود واکنش­های فیزیولوژیکی تاثیر بر سمیت­زدایی سرب داشتند که منجر به مقاومت گیاه در تنش سرب گردید.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش فلزات سنگین
دریافت: 1395/3/31 | پذیرش: 1395/9/7 | انتشار: 1397/2/23