جلد 7، شماره 23 - ( جلد 7، شماره 23 1397 )                   جلد 7 شماره 23 صفحات 162-151 | برگشت به فهرست نسخه ها

mohamadinia Z, rastegar S. Evaluation of growth factors and some biochemical characters of kerol (Manilkara hexandra) under salinity stress. Plant Process and Function 2018; 7 (23) :151-162
محمدی نیا ژاله، رستگار سمیه. ارزیابی شاخص‌های رشد و برخی خصوصیات بیوشیمیایی در پایه کرول (Manilkara hexandra) تحت تنش شوری. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1397; 7 (23) :151-162

1- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه هرمزگان
2- گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه هرمزگان ، rastegarhort@gmail.com

گیاه کرول در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری به عنوان پایه برای چیکو، که بذور آن مشکل سخت جوانه­زنی دارد، استفاده می­شود. چیکو به عنوان گیاهی مناسب برای شرایط کم آبی و شوری در مناطق گرمسیری شناخته شده است. کمبود آب به عنوان یکی از فاکتورهای مهم، تولیدات کشاورزی را در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری محدود می­کند. آبیاری با آب رقیق شده دریا می­تواند جایگزینی برای استفاده از منابع آب شیرین باشد. جهت ارزیابی امکان استفاده از آب رقیق شده دریا در کشت گیاه کرول، آزمایشی به صورت طرح کاملا تصادفی با پنج تیمار و سه تکرار بر روی گیاهان یکساله کرول انجام شد. گیاهان در پنج سطح شوری با آب رقیق شده دریا (ds/m3، 6، 9، 12) و گیاهان شاهد نیز با آب معمولی(ds/m3/1) آبیاری شدند. برخی فاکتورهای رویشی و شیمیایی گیاه کرول در واکنش به شوری ناشی از آب دریا بررسی شدند. تحلیل داده­ها نشان داد که تحت تنش شوری، برخی صفات مورفولوژیکی گیاه مانند: طول ساقه و طول ریشه نسبت به شاهد تفاوت معنی­داری را نشان ندادند. در حالیکه تعداد برگ، سطح برگ، نسبت وزن تر ریشه به وزن تر اندام هوایی، نسبت وزن خشک ریشه به وزن خشک ساقه، شاخص تحمل ریشه و ساقه به تنش، به موازات افزایش شوری کاهش یافتند. میزان کلروفیل با افزایش شوری، در مقایسه با شاهد به میزان قابل توجهی کاهش یافت. میزان مالون دی الدهید در گیاهان تحت تیمار با افزایش شوری بطور معنی‌داری افزایش یافت. بطور کلی دانهالهای یکساله کرول در شوری بالاتر از 3 ds/m کاهش قابل توجهی در شاخص‌های رشد نشان دادند.

واژه‌های کلیدی: مقاومت، آب رقیق شده دریا، کرول، شوری
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري