جلد 7، شماره 23 - ( جلد 7، شماره 23 1397 )                   جلد 7 شماره 23 صفحات 123-138 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Asadi-Sanam S, Mohammadi S M, Rameeh V, Gerami M, Khosh rooz M. Effect of sodium nitroprusside (SNP) on some of biochemical characteristics of purple coneflower [Echinacea purpurea (L.) Moench] under salinity stress. j.plant proc. func.. 2018; 7 (23) :123-138
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-628-fa.html
اسدی صنم سمانه، محمدی سیده محدثه، رامئه ولی‌‎اله، گرامی مهیار، خوش‌روز مجید. اثر سدیم نیتروپروساید (SNP) بر برخی ویژگی‌های بیوشیمیایی گیاه دارویی سرخارگل [Echinaceae purpurea (L.) Moench] تحت تنش شوری. مجله فرآیند و کارکرد گیاهی. 1397; 7 (23) :123-138

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-628-fa.html


1- بخش تحقیقات گیاهان دارویی، مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران ، samaneh2162@yahoo.com
2- مؤسسه آموزش عالی غیرانتفاعی سنا، ساری
3- بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران
چکیده:   (2448 مشاهده)

به منظور بررسی اثر سدیم نیتروپروساید(SNP)  به‌عنوان یک آنتی­اکسیدان مؤثر و تأثیر مطلوب آن در کاهش تنش اکسیداتیو در گیاهچه‌های سرخارگل تحت شرایط شور، آزمایشی در سال 1394 در دانشگاه غیرانتفاعی سنا- ساری، به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار به اجرا در آمد. در این پژوهش، اثر چهار سطح SNP به عنوان منبع آزاد­کننده نیتریک‌اکساید (NO) با غلظت صفر، 1/0، 2/0 و 4/0 میلی­مولار SNP بر برخی ویژگی­های بیوشیمیایی و زیست­توده گیاهچه سرخارگل تحت تنش شوری با غلظت صفر، 75 و 150 میلی­مولار محلول کلرید سدیم (NaCl) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اثر برهم­کنش SNP و شوری بر وزن خشک و تر ریشه و برگ، محتوای کاروتنوئید، مقدار مالون‌دی‌آلدهید (MDA)، آنزیم‌های سوپراکسیددیسموتاز (SOD)، پراکسیداز (POD) و آسکوربات پراکسیداز (APX) معنی­دار بود. با افزایش شوری، مقدار وزن تر و خشک ریشه کاهش یافت، در حالی‌که تیمار 2/0 میلی­مولار SNP توانست موجب افزایش مقدار این دو شاخص شود. بیشترین وزن تر و خشک برگ در تیمار شاهد مشاهده شد. محتوای کلروفیل­های a، b، کل و کاروتنوئید هم، با افزایش شوری کاهش نشان داد؛ با این‌حال، بیشترین مقدار کلروفیل کل و کاروتنوئید در تیمار 4/0 میلی‌مولار SNP به‌دست آمد. بیشترین مقدار فنل کل در بالاترین سطح شوری بدست آمد و مقدار بالاتر MDA نیز، در سطح صفر SNP در شرایط تنش مشاهده شد. پروتئین کل نیز، تحت تنش شوری، 4/5 درصد کاهش یافت. بیشترین فعالیت آنزیم­های آنتی­اکسیدانی SOD، POD و APX در گیاهان تنش دیده در تیمار 2/0 میلی­مولار SNP بدست آمد. به طور کلی می‌توان نتیجه گرفت که NO حاصل از پیش­تیمار SNP توانست موجب کاهش اثرات منفی شوری بر گیاهچه­های تحت تنش سرخارگل و بهبود نسبی آن‌ها شود

متن کامل [PDF 934 kb]   (1154 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري
دریافت: 1395/2/30 | پذیرش: 1395/6/7 | انتشار: 1397/2/23

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به انجمن فیزیولوژی گیاهی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2021 All Rights Reserved | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb