جلد 7، شماره 23 - ( جلد 7، شماره 23 1397 )                   جلد 7 شماره 23 صفحات 32-19 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mobibni M, Khoshgoftarmanesh A H, Ghasemi S. The effect of sulfate and extracted amino acids from blood powder on selenium enrichment, yield and pungency of onion tuber. Plant Process and Function 2018; 7 (23) :19-32
مبینی محسن، خوشگفتارمنش امیر حسین، قاسمی سمیه. تأثیر آمینواسیدهای استخراج شده از پودر خون و سولفات بر غنی‌سازی سلنیم، عملکرد و تندی پیاز. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1397; 7 (23) :19-32

1- گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان،
2- 2گروه علوم خاک، دانشکده منابع طبیعی و کشاورزی، دانشگاه یزد ، s.ghasemi@yazd.ac.ir

سلنیوم به عنوان یکی از عناصر ریز­مغذی ضروری برای سلامت انسان شناخته شده است. بیش از 15 درصد جمعیت جهان به کمبود سلنیوم مبتلا هستند که دلیل اصلی آن، مصرف غذاهای گیاهی دارای غلظت کم سلنیوم است. غنی­سازی زیستی روشی پایدار و ارزان قیمت در جهت مقابله با کمبود سلنیوم در زنجیره غذایی می­باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر تغذیه سلنات، سولفات و آمینواسیدهای مختلف بر عملکرد و غلظت سلنیوم سوخ پیاز در جهت غنی­سازی زیستی، انجام شد. دو رقم پیاز(Allium cepa L., cvs. Dorrcheh and Cebolla Valenciana)، در محلول غذایی بدون جایگزینی (بدون آمینواسید) و یا جایگزینی 20 درصد نیترات با آرژنین، هیستیدین و مخلوط آمینواسیدهای استخراج شده از پودر خون در معرض دو سطح سولفات (1 و 3 میلی­مولار) و دو سطح سلنات (صفر و 25 میکرومولار) قرار گرفتند. کاربرد آمینواسیدهای مختلف در حضور سلنات و سولفات، عملکرد سوخ پیاز را افزایش داد. این افزایش در رقم والنسیانا بیشتر از رقم درچه بود. همچنین، بیشترین غلظت سلنات و سولفات در هر دو رقم پیاز، در تیمار مخلوط آمینواسیدها مشاهده شد. تغذیه سلنیوم در سطح 1 میلی­مولار سولفات و در حضور مخلوط آمینواسیدها، بیشترین غلظت سلنیوم سوخ را در رقم والنسیانا (8/55 میکروگرم بر گرم) ایجاد کرد. افزایش سطح سلنیوم، تأثیری بر غلظت گوگرد سوخ دو رقم پیاز نداشت، در­حالی­که افزایش غلظت سولفات در محلول غذایی، باعث کاهش جذب سلنات شد. افزایش غلظت سولفات، باعث کاهش غلظت اسید­پیرویک سوخ دو رقم پیاز گردید، اما کاربرد سلنیوم تنها در رقم والنسیانا و در تیمار غلظت 1 میلی­مولار سولفات، غلظت اسید­پیرویک سوخ را 15 درصد کاهش داد.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: باغبانی
دریافت: 1395/1/14 | پذیرش: 1396/2/4 | انتشار: 1397/2/23