جلد 6، شماره 21 - ( جلد 6، شماره 21، پاییز 1396 )                   جلد 6 شماره 21 صفحات 54-41 | برگشت به فهرست نسخه ها

Abedi A, Reza Shirzadian-Khoramabad R, Sohani M. Functional characterization of Arabidopsis thaliana strictosidine synthase Like-6 gene under salt stress. Plant Process and Function 2017; 6 (21) :41-54
عابدی امین، شیرزادیان خرم آباد رضا، سوهانی محمد مهدی. بررسی نقش کارکردی ژن شبه استریکتوسیدین سینتاز- 6 در گیاه آرابیدوپسیس تالیانا در شرایط تنش شوری. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1396; 6 (21) :41-54

1- دانشگاه گیلان
2- دانشگاه گیلان ، r.shirzadian@gmail.com

در آرابیدوپسیس ژن­هایی شناسایی شده که دارای همولوژی بالایی با ژن استریکتوسیدین­سینتاز گیاه پریوش (Catharanthus roseus) می­باشند. آنزیم استریکتوسیدین ­سینتاز در بیوسنتز مونوایندول الکالوئیدها نقش دارد.  یکی از ژن­هایی که بیان آن تغییرمعنی­داری را در پاسخ به تنش های محیطی داشته ژن شبه استریکتوسیدین سینتاز شماره 6 (SSL6) می­باشد. به منظور بررسی نقش ژن SSL6 در واکنش به تنش شوری، از لاین موتانت حاصل از درج T-DNA در ژن SSL6 (ssl6) در آرابیدپسیس استفاده شد. برخی ویژگیهای مرفولوژی، فیزیولوژیکی و ملکولی شامل درصد جوانه­زنی، طول ریشه، فعالیت آنزیم­های کاتالاز(CAT)، پراکسیداز(POD) و سوپراکسید دیسموتاز(SOD) و بیان نسبی ژن­های واکنش­گر به تنش شامل AAO3، RD29A، NCED3 و P5CS1 در واکنش به شوری  در لاین های جهش یافته اندازه گیری و با گیاهان شاهد مقایسه شد. داده های آزمایشی بر مبنای آزمایش فاکتوریل و در قالب طرح کامل تصادفی آنالیز شدند. فاکتورها شامل ژنوتیپ تیپ وحشی (Col-0) و جهش یافته (ssl6) و سطوح مختلف شوری شامل صفر، 100 و 200 میلی­مولار بود. نتایج آزمایش نشان داد که درصد جوانه­زنی، طول ریشه و فعالیت آنزیم­های SOD و POD در سطح یک درصد و آنزیم CAT در سطح پنج درصد در گیاه جهش یافته نسبت به گیاه تیپ وحشی دارای تفاوت معنی­دار است. ژن­های مورد بررسی در گیاه جهش یافته در زمان­های 3 و 6 ساعت پس از تیمار شوری بیان بالاتری نسبت به گیاه تیپ وحشی نشان دادند. نتایج این تحقیق برای اولین بار نقش خاموشی ژن SSL6 بر بر افزایش تحمل آرابیدوپسیس به تنش شوری را گزارش میکند. در واقع نقش کارکردی این ژن بر تنش شوری در آرابیدپسیس احتمالا منفی است.

واژه‌های کلیدی: آرابیدپسیس، تنش شوری، SSL6، T-DNA
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش شوري