برای ارزیابی ریشهزایی قلمه گل حنای گینه نو (Impatiens hawkeri) با استفاده از قارچ میکوریزا(Glomus mosseae) و اثر آن بر میزان جذب برخی عناصر غذایی، آزمایشی بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در محیط گلخانه با سه تکرار اجرا گردید. تیمارهای اعمال شده شامل چهار سطح قارچ میکوریزای همزیست صفر، 11، 22 درصد (پودری) و 20 درصد (مایع) حجمی بود. قلمههای گرفته شده از گیاه مادری بذری (Divine Scarlet Red, F1) در گلدانهای با بستر مایهکوبی شده با قارچ شامل 50 درصد پیت ماس، 40 درصد پرلیت و 10 درصد پوسته برنج (حجم به حجم) کشت شدند. یک ماه پس از کاشت قلمهها، درصد ریشهزایی، طول، تعداد و حجم ریشه و وزن تر و خشک ریشه مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که به جز در صفت درصد ریشهزایی، در سایر صفات، بین قلمههای تلقیح شده و شاهد اختلاف معنیدار در سطح احتمال یک درصد مشاهده شد. بیشترین طول و حجم ریشه (32 سانتیمتر و 66/34 میلیمتر مکعب) و وزن تر و خشک ریشه (49/26 و 730/0 گرم) مربوط به تیمار 22 درصد قارچ میکوریزا بود. پنج ماه پس از کاشت، گروه دیگری از قلمهها به منظور اندازهگیری محتوای عناصر مورد بررسی قرار گرفتند. در این مرحله، بیشترین غلظت نیتروژن برگ (6/2 درصد)، فسفر (419/0 درصد)، پتاسیم (66/2 درصد)، روی (52/73 میلیگرم در کیلوگرم) و مس (77/18 میلیگرم در کیلوگرم) در تیمار مایکوریزای 22 درصد مشاهده شد. در این آزمایش کاربرد مایکوریزا در بستر ریشهزایی (پودری) نسبت به کاربرد مایع نتایج بهتری نشان داد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |