جلد 6، شماره 21 - ( جلد 6، شماره 21، پاییز 1396 )                   جلد 6 شماره 21 صفحات 15-26 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Afshari M, Rahimmalek M. Measurement of phenolic compounds, essential oil content and antioxidant activity in Achillea millefolium at different growth stages.. j.plant proc. func.. 2017; 6 (21) :15-26
URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-574-fa.html
افشاری مهوش، رحیم ملک مهدی. سنجش ترکیبات فنولی، اسانس و فعالیت آنتی‌اکسیدانی بومادران هزاربرگ (.Achillea millefolium L ) در مراحل رشد. مجله فرآیند و کارکرد گیاهی. 1396; 6 (21) :15-26

URL: http://jispp.iut.ac.ir/article-1-574-fa.html


1- دانشگاه صنعتی اصفهان، دانشکده کشاورزی، گروه زراعت و اصلاح نباتات
2- دانشگاه صنعتی اصفهان، دانشکده کشاورزی، گروه زراعت و اصلاح نباتات ، mrahimmalek@cc.iut.ac.ir
چکیده:   (2506 مشاهده)

چکیده

گیاهان سرده بومادران( Achillea) از تیره کاسنی (Asteraceae) از گیاهان مهم دارویی و زینتی محسوب می­شوند. گونه بومادران هزاربرگ یکی از گونه های مهم بومادران و منبع غنی از آنتی اکسیدان محسوب می­شود. در این پژوهش، بخش­های هوایی پنج ژنوتیپ  بومادران هزار برگ از کندوان ایران (Amk) ، لیتوانی (AmlitR )، انگلیس (AmUK)، ارومیه ایران (Amo) و همدان ایران (Amh ) در طی چهار مرحله (پنج برگی، غنچه دهی، 50% گلدهی، 100% گلدهی) از نظر ترکیبات فنولی، اسانس و فعالیت آنتی­اکسیدانی  مطالعه گردیدند. فعالیت آنتی اکسیدانی با استفاده از مدل سیستم آلفا و آلفا- دی فنیل- بتا- پیکریل هیدرازیل (DPPH) و قدرت احیا کنندگی آهن (FTC) ارزیابی شد. آزمایش با 3 تکرار در قالب طرح اسپیلیت پلات در زمان در سال 93 مورد ارزیابی قرار گرفت. تکرار نتایج نشان داد که در همه  ژنوتیپ­ها میزان فنل، فلاونوئید، میزان اسانس و قابلیت احیا کنندگی آهن (در چهار غلظت 50 ، 100، 300 و500 ppm) در مرحله 50% گلدهی بیشتر از سایر مراحل است و کمترین مقدار  فعالیت آنتی اکسیدانی به روشDPPH  بر اساسIC50  در این مرحله مشاهده شد. بیشترین میزان فنل و فلاونوئید به ترتیب در ژنوتیپ کندوان و ژنوتیپ ارومیه با مقادیر (52/84 میلی­گرم تانیک اسید بر گرم ماده خشک) و (936/13 میلی­گرم کوئرستین بر گرم ماده خشک) مشاهده شد. بیشترین میزان احیاکنندگی آهن در هر دو غلظت و کمترین شاخص  IC50(165/639 میکروگرم بر میلی­لیتر حجم عصاره) در ژنوتیپ کندوان بدست آمد. بیشترین و کمترین درصد اسانس متعلق به ژنوتیپ لیتوانی(%7/0) و همدان (%07/0) بود. بنابراین بهترین زمان برداشت این گونه از نظر ترکیبات فنولیک زمان 50% گلدهی و از نظر درصد اسانس زمان 100% گلدهی گیاه بود. 

متن کامل [PDF 1017 kb]   (3664 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر موارد
دریافت: 1394/12/11 | پذیرش: 1395/6/27 | انتشار: 1396/8/6

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به انجمن فیزیولوژی گیاهی ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2021 All Rights Reserved | Journal of Plant Process and Function

Designed & Developed by : Yektaweb