جلد 6، شماره 21 - ( جلد 6، شماره 21، پاییز 1396 )                   جلد 6 شماره 21 صفحات 40-27 | برگشت به فهرست نسخه ها

Balouchi H, Amini F, Movahhedi Dehnavi M, Attarzadeh M. Effect of different growing substrates on physiological and biochemical traits of bean (Phaseolus vulgaris L.) under heavy metals stress. Plant Process and Function 2017; 6 (21) :27-40
بلوچی حمیدرضا، امینی فاطمه، موحدی دهنوی محسن، عطارزاده محمود. تأثیر بسترهای مختلف کاشت بر صفات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی لوبیا چیتی (Phaseolus vulgaris L.) تحت تنش فلزات سنگین. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1396; 6 (21) :27-40

1- دانشگاه یاسوج ، balouchi@yu.ac.ir
2- دانشگاه یاسوج

آلودگی فلزات سنگین در خاک یک مشکل گسترده جهانی است. یک رویکرد برای کاهش تجمع فلزات سنگین در گیاهان استفاده از بسترهای مختلف کاشت است. به‌منظور بررسی تأثیر ترکیبات مختلف بستر کاشت و فلزات سنگین بر صفات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی لوبیا چیتی (رقم صدری) آزمایشی اجرا گردید. عامل‌ اول شامل چهار نوع نمک فلزات سنگین شامل نیترات کادمیوم، نیترات سرب، نیترات نیکل و سولفات مس با غلظت 50 میلی‌گرم بر کیلوگرم خاک و یک تیمار شاهد بدون فلز و عامل دوم شامل بسترهای مختلف کاشت در چهار سطح (شاهد (خاک زراعی)، کمپوست، ورمی‌کمپوست و خاک‌اره سپیدار) بود. نتایج نشان داد فلزات سنگین، سرعت فتوسنتز را نسبت به شاهد کاهش و سبب افزایش نشت یونی، پرولین، قند محلول و مالون‌دی‌آلدهید گردید. استفاده از ورمی‌کمپوست با بهبود وضعیت و ساختار فیزیکی و شیمیایی خاک منجر به افزایش محتوای کلروفیل، کارایی مصرف آب لحظه‌ای، هدایت روزنه‏ای، سرعت فتوسنتز و قند محلول برگ و همچنین کاهش نشت الکترولیت‌ها لوبیا چیتی شد. درنتیجه تا حدودی می‌تواند نقش مثبتی را در تعدیل اثرات تنش فلزات سنگین بر صفات فیزیولوژیک و بیوشیمیایی لوبیا چیتی ایفا کند.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش فلزات سنگین
دریافت: 1394/11/10 | پذیرش: 1395/5/6 | انتشار: 1396/9/5