جلد 6، شماره 21 - ( جلد 6، شماره 21، پاییز 1396 )                   جلد 6 شماره 21 صفحات 114-103 | برگشت به فهرست نسخه ها

ranjbar M, mohammadi M, amjad L. Lead and spermidine interact on physiological and biochemical indexes of plants Salvia officinalis L.. Plant Process and Function 2017; 6 (21) :103-114
رنجبر منیره، محمدی مهرنوش، امجد لیلا. تاًثیر متقابل سرب و اسپرمیدین بر روی برخی شاخص های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه مریم گلی ( Salvia officinalis L.) . فرآیند و کارکرد گیاهی. 1396; 6 (21) :103-114

1- دانشگاه آزاد ، ranjbar@iaufala.ac.ir
2- دانشگاه آزاد

تولید فلزات سنگین از طریق فعالیت‌های انسانی باعث آلودگی خاک‌ها  می‌شود. جهت کاهش اثرات فلزات سنگین از پلی آمین‌ها استفاده می‌شود. در پژوهش فوق اثرات سرب و اسپرمیدین بر گیاه Salvia officinalis. L مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار انجام گرفت. از نیترات سرب با غلظت‌های صفر، 125 ، 250 و 1000 میکرومولار و اسپرمیدین با غلظتهای صفر و 1 میلی مولار استفاده شد. طول، وزن‌تر و خشک گیاه، فعالیت آنزیم کاتالاز و پلی فنل اکسیداز، ظرفیت آنتی‌اکسیدان و فنل کل اندازه گیری شد. استفاده از نیترات سرب منجر به افزایش طول ، وزن خشک گیاه، فعالیت آنزیم کاتالاز به جز در غلظت 125 میکرو مولار و پلی فنل اکسیداز شد. ظرفیت آنتی‌اکسیدانی به جز در غلظت 1000 میکرو مولار، در سایر غلظتها تغییری نکرده است. میزان فنل کل در غلظت 250 میکرو مولار افزایش و در سایر غلظتها  تفاوت چندانی نداشته است. استفاده توأم اسپرمیدین با سرب طول گیاه را در غلظتهای 500 و 1000 میکرومولار افزایش داد.. افزایش وزن خشک گیاه مشاهده شد. حداکثر فعالیت آنزیم کاتالاز در غلظت 500 میکرومولار و حداقل فعالیت در غلظت 250  میکرومولار سرب همراه با اسپرمیدین دیده شد. فعالیت آنزیم پلی فنل اکسیداز فقط در 250 میکرو مولار سرب همراه با اسپرمیدین افزایش یافت.. میزان فنل کل گیاه تحت تیمار 500 میکرو مولار سرب و اسپرمیدین کاهش یافته است. افزودن اسپرمیدین هنگام تنش سرب کاهش طول و وزن گیاه را اصلاح کرد و افزایش فنل کل در غلظتهای پایین سرب را باعث شد.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش فلزات سنگین
دریافت: 1394/9/3 | پذیرش: 1395/4/30 | انتشار: 1396/8/7