جلد 6، شماره 21 - ( جلد 6، شماره 21، پاییز 1396 )                   جلد 6 شماره 21 صفحات 322-311 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kafi M, Saadatian B. Assessment of different concentrations of nano and micro Si nutrition on photosynthesis and pigments of seedling potato in hydroponic conditions. Plant Process and Function 2017; 6 (21) :311-322
کافی محمد، سعادتیان بیِژن. ارزیابی تغذیه غلظت‌های مختلف نانو و میکرو سیلیسیم بر فتوسنتز و رنگیزه‌های گیاهچه‌های سیب زمینی در کشت هیدروپونیک. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1396; 6 (21) :311-322

1- دانشگاه فردوسی مشهد ، m.kafi@um.ac.ir
2- دانشگاه فردوسی مشهد

این پژوهش با هدف بررسی نقش تغذیه­ای و کارایی ذرات نانو و میکرو سیلیسیم بر پارامترهای فتوسنتزی و رنگیزه­های برگ سیب زمینی رقم اگریا در شرایط کشت بدون خاک بود. آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1392 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل دو سطح اندازه ذره سیلیکات سدیم ( نانو و میکرو) و سه سطح غلظت (3/0، 6/0 و 9/0 میلی­مولار) و شاهد بود. نتایج نشان دهنده تاثیر معنی­دار اثر غلظت و اثر متقابل اندازه ذرات و غلظت بر صفات غلظت کلروفیل a، b، کلروفیل کل، نسبت a به b، کاروتنوئیدها، فتوسنتز، دی اکسید کربن زیر روزنه­ای، هدایت روزنه­ای، کارایی مصرف آب لحظه­ای و هدایت مزوفیلی برگ سیب زمینی بود. در غالب صفات مورد بررسی، غلظت 3/0 میلی­مولار سیلیسیم تاثیر مثبت و معنی­داری بر صفات فتوسنتزی به همراه داشت؛ اما در غلظت­های بالاتر، افزایش سیلیسیم در هر دو اندازه بر صفات فوق تاثیر منفی گذاشت و نانو ذرات در مقایسه با ذرات میکرو دارای اثرات منفی شدیدتری بر صفات مورد بررسی بودند. همچنین همبستگی مثبت و معنی­داری بین صفات فتوسنتز، هدایت مزوفیلی، کارایی مصرف آب لحظه­ای، غلظت کلروفیل a، کلروفیل b و کل در کلیه تیمارها مشاهده شد. در مقابل، غلظت دی اکسید کربن زیر روزنه­ای با تمامی صفات فوق الذکر همبستگی منفی نشان داد.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر موارد
دریافت: 1394/8/15 | پذیرش: 1394/12/8 | انتشار: 1396/8/7