شوری به عنوان یکی از تنشهای محیطی رشد و عملکرد گیاهان را محدود میسازد .گیاهان با قرار گرفتن در محیط شور با منفی شدن پتانسیل اسمزی محلول خاک و انباشتگی یونهای سمی نظیر سدیم و کلر صدمه میبینند. بنابراین نیاز به انتخاب گیاهان متحمل به شوری به دلیل کمبود میزان آبهای شیرین و بالارفتن شوری خاک افزایش یافته است. در این تحقیق اثر کاربرد اسیدهیومیک در کاهش اثرات تنش شوری در ارقام مختلف تربچه مورد بررسی قرار گرفت. به همین منظور آزمایشی گلدانی به صورت فاکتوریل، بر پایه طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد به اجرا درآمد. تیمارها شامل سه رقم تربچه (چریبل، اسپاکلر و اسکارلت سین سیناتی) به عنوان فاکتور اول و اسیدهیومیک در دو سطح 0 و 5/1 گرم در لیتر به عنوان فاکتور دوم و تنش شوری در چهار سطح 0، 33، 66 و 99 میلیمولار نمک طعام محلول در آب آبیاری به عنوان فاکتور سوم بودند. نتایج نشان داد که برخی از خصوصیات فیزیولوژیکی از قبیل قند محلول برگ و نسبت پتاسیم به سدیم ریشه بر اثر تنش شوری کاهش یافت. اسیدهیومیک بسیاری از اثرات مضر شوری را کاهش داد به خصوص باعث کاهش چشمگیر میزان سدیم در ارقام مختلف تربچه گردید. اسیدهیومیک باعث افزایش نشت الکترولیت، کلروفیل کل، نسبت پتاسیم به سدیم اندام هوایی و ریشه گردید. بیشترین نشت الکترولیت در شوری 99 میلیمولار بدون کاربرد اسیدهیومیک و کمترین آن در سطح شوری 33 میلیمولار بدون کاربرد اسیدهیومیک حاصل شد. بیشترین مقدار کلروفیل کل (12 میلیگرم بر گرم) و کمترین آن (8 میلیگرم بر گرم) به ترتیب در سطح شوری 33 میلیمولار و 99 میلیمولار بدون کاربرد اسیدهیومیک بدست آمد. بیشترین (110 میکروگرم) و کمترین (50 میکروگرم) قند محلول به ترتیب در تیمارهای شوری 33 میلیمولار بدون کاربرد اسیدهیومیک و شوری 99 میلیمولار با کاربرد اسید هیومیک مشاهده شد. همچنین بیشترین میزان آنتوسیانین ریشه در سطح شوری 66 میلیمولار بدون کاربرد اسیدهیومیک و کمترین آن در همین سطح شوری با کاربرد اسیدهیومیک به ترتیب به میزان 3/5 و 8/1 میلیمول بر وزن تر اندازهگیری شد. بیشترین میزان پتاسیم اندام هوایی و ریشه در سطح شوری شاهد به ترتیب 240 و 260 میلیمول بر کیلوگرم مشاهده شد. همچنین بیشترین (4000 میلیمول بر کیلوگرم) و کمترین (800 میلیمول بر کیلوگرم) مقدار سدیم اندام هوایی در سطح شوری 66 میلیمولار بدون کاربرد اسیدهیومیک و شوری 99 میلیمولار با کاربرد اسیدهیومیک بدست آمد. میزان سدیم ریشه بسیار کمتر از اندام هوایی و بیشترین مقدار آن در سطح شوری 99 میلیمولار بدون کاربرد اسیدهیومیک به میزان 670 میلیمول بر گرم بود. از بین ارقام مختلف تربچه، بیشترین تأثیر شوری و اسیدهیومیک بر رقم اسکارلت سینسیناتی مشاهده شد که در بسیاری از صفات اندازهگیری شده، بیشترین مقدار را به خود اختصاص داد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |