جلد 5، شماره 17 - ( جلد 5، شماره 17، پاییز 1395 1395 )                   جلد 5 شماره 17 صفحات 62-53 | برگشت به فهرست نسخه ها

taheri H, Bagheri S U, Nad Ali Babaeian Jelodar S U. The Optimization of Callus Induction and Regeneration in Medicinal Lemon Verbena (Lippia citriodora) Plant. Plant Process and Function 2016; 5 (17) :53-62
طاهری حجت، باقری نادعلی، بابائیان جلودار نادعلی. بهینه‌سازی پینه‌زایی و باززایی در گیاه دارویی به لیمو (Lippia citriodora). فرآیند و کارکرد گیاهی. 1395; 5 (17) :53-62

1- دانشگاه کشاورزی ساری
2- دانشگاه ساری ، b_r5415@yahoo.com
3- دانشگاه ساری

این تحقیق به منظور سنجش اثر نوع تنظیم‌کننده‌های رشد و برهمکنش آن‌ها بر پینه‌زایی و باززایی به لیمو (Lippia citriodora)، در محیط کشت موراشیگ و اسکوگ (MS) صورت گرفت. آزمایش پینه‌زایی با ریزنمونه‌های برگ و ساقه به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. آزمایش باززایی نیز در قالب طرح کاملا تصادفی صورت گرفت. برای بررسی پینه‌‌‌زایی، هورمون2,4-D در ترکیب با BAP و در ترکیب با هورمون NAA مورد استفاده قرار گرفت. برای بررسی باززایی نیز هورمون BAPدر ترکیب با Kin و در ترکیب با NAA استفاده گردید. اثرات این هورمون‌ها بر پینه‌‌زایی ریز نمونه برگ نشان داد تیمار با سطح صفر میلی‌گرم بر لیتر هورمون NAA و سطح 2 میلی-گرم در لیتر 2,4-D بالاترین (97 درصد) میزان پینه‌زایی را داشته‌اند. بیشترین درصد تشکیل پینه در ریز نمونه ساقه در تیمار با سطح صفر میلی‌گرم در لیتر هورمون NAA و سطح 5/2 میلی‌گرم در لیتر 2,4-D (97 درصد) مشاهده شد. در محیط کشت موراشیگ و اسکوگ بدون هورمون، پینه‌زایی برای ریز نمونه‌های برگ و ساقه مشاهده نشد. بالاترین میزان باززایی جهت تولید اندام هوایی (40 درصد) در تیمار هورمونی BAP به میزان یک میلی‌گرم در لیتر و Kin به میزان 05/0 میلی‌گرم در لیتر و بالاترین باززایی جهت ریشه‌زایی (40 درصد) نیز در ترکیب هورمونی NAA به میزان 05/0 میلی‌گرم در لیتر و BAP به میزان یک میلی‌گرم در لیتر مشاهده گردید. با توجه به نتایج به دست آمده، از کشت درون شیشه‌ای گیاه به لیمو می‌توان جهت تکثیر سریع و آسان این گیاه استفاده کرد.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بیوتکنولوژی
دریافت: 1394/7/19 | پذیرش: 1394/10/9 | انتشار: 1395/6/13