جلد 5، شماره 17 - ( جلد 5، شماره 17، پاییز 1395 1395 )                   جلد 5 شماره 17 صفحات 156-145 | برگشت به فهرست نسخه ها

bahadoori S, esmaielpour B, heidari M, khorramdel S, shiekhzadeh P, tavakoli-hour N et al . Effects of seed priming with plant growth regulators on physiological and biochemical characteristics of okra (Abelmoschus esculentus L.) under low temperature stress. Plant Process and Function 2016; 5 (17) :145-156
بهادری سمیه، اسماعیل پور بهروز، حیدری مختار، خرم دل سرور، شیخ زاده پریسا، توکلی حور نصیبه و همکاران.. اثر پیش‌تیمار بذر با اسید سالیسیلیک و پلی آمین‌ها بر فعالیت بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی گیاه بامیه تحت تنش دمای پایین. فرآیند و کارکرد گیاهی. 1395; 5 (17) :145-156

1- گروه علوم باغبانی-دانشکده علوم کشاورزی- دانشگاه محقق اردبیلی- اردبیل
2- گروه علوم باغبانی-دانشکده علوم کشاورزی- دانشگاه محقق اردبیلی- اردبیل ، behsmaiel@yahoo.com
3- دانشکده علوم کشاورزی- دانشگاه کشاورزی رامین- اهواز
4- دانشکده کشاورزی- دانشگاه فردوسی مشهد- مشهد

آزمایش حاضر به منظور بررسی اثر اسپرمین، اسپرمیدین و سالیسیلیک‌اسید بر افزایش مقاومت گیاهچه‌های بامیه به تنش دمای پایین انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل پیش‌تیمار بذور با آب مقطر، سالیسیلیک‌اسید (1/0 میلی مولار)، 5/0 میلی‌مولار اسپرمین (5/0 میلی مولار) و اسپرمیدین (5/0 میلی مولار) بود. گیاهچه ها درمرحله شش برگی در شرایط تنش دمای پایین (دمای 8 درجه‌سانتی‌گراد به مدت 270 دقیقه در چهار روز متوالی) قرار گرفتند. پس از اعمال تنش سرما رنگیزه‌های فتوسنتزی، کربوهیدرات کل، پرولین، ثبات غشا، مقدار پروتئین کل، فعالیت آنزیم‌های کاتالاز، پلی‌فنل‌اکسیداز و پراکسیداز اندازه‌گیری شد. نتایج نشان دادند پیش‌تیمار بذر با سالیسیلیک‌اسید و پلی‌آمین‌ها به طور معنی داری موجب افزایش میزان کربوهیدرات‌های محلول، پرولین و فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی به ویژه کاتالاز باعث حفظ ساختار و یکپارچگی غشا شد و خسارت به غشا کاهش یافت و بیشترین تاثیر پیش‌تیمار در مرحله گیاهچه تحت تنش دمای پایین از غلظت 1/0 میلی‌مولار سالیسیلیک‌اسید حاصل شد.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تنش دما
دریافت: 1393/12/25 | پذیرش: 1394/8/20 | انتشار: 1395/6/13