کیتوزان علاوه بر خاصیت ضدمیکروبی امروزه به عنوان یک پوشش خوراکی جهت افزایش ماندگاری انواع میوهها و سبزیها کاربرد دارد. چروکیدگی، از دست دادن رطوبت و آلودگیهای قارچی ناشی از جنسهای Alternaria و Botrytis از مهمترین مشکلات پس از برداشت میوه فلفل دلمهای میباشند، بنابراین در این پژوهش اثر کیتوزان در غلظتهای صفر، 5/0، 1، 5/1 و 2 درصد بر حفظ صفات کیفی و کنترل عوامل قارچی میوه فلفل دلمهای در طی انبارداری مورد بررسی قرار گرفت. به همین منظور، میوهها در غلظتهای مختلف پوشش خوراکی کیتوزان غوطهور شده و پس از خشک شدن به مدت 28 روز در دمای 10 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 95 درصد نگهداری شدند. میوهها طی انبار از نظر صفاتی مانند درصد کاهش وزن، شدت بیماری، بازارپسندی، سفتی، مواد جامد محلول، اسید قابل تیتر، نسبت قند به اسید، مقدار اسیدآسکوربیک، وزن خشک، نشت یونی، مقدار فنل کل، ظرفیت آنتیاکسیدانی، مقدار کلروفیل و کاروتنوئید و میزان فعالیت آنزیم کاتالاز مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که پس از دوره انبارمانی نمونههای تیمار شده با غلظتهای مختلف کیتوزان در مقایسه با شاهد کاهش وزن و بیماری قارچی کمتری نشان دادند و دارای بازارپسندی، سفتی بافت، مقدار فنل کل، درصد اسید قابل تیتر، مقدار مواد جامد محلول و فعالیت آنزیم کاتالاز بیشتری بودند. اثر مثبت تیمار کیتوزان با افزایش غلظت نیز بیشتر شد. باتوجه به نتایج این پژوهش استفاده از این پوشش خوراکی به عنوان یک برنامه کاربردی جهت افزایش ماندگاری میوه فلفل دلمهای توصیه میشود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |